Пазарът на имоти в Хонконг е най-недостъпният в света. Цените на жилищата са толкова високи, че гражданите се обръщат към нестандартни решения, за да могат да си позволят да останат. Едно от последните "нововъведения" са стоманени кутии, които приличат на контейнер за превоз на стоки, пише Bloomberg.

От 2016 година насам поръчките за подобни контейнери са се удвоили, а 40 процента от тях са създадени с цел да се превърнат в жилище, казва Иван Чан, директор на производителя Markbox. Компанията произвежда по 200 такива контейнера всяка година. Останалите се използват за будки за бързо хранене и други.

Най-купуваният вид е около 30 кв. м. и струва $19 100. В Хонконг, дори първоначалната вноска за скромен апартамент е двойно повече.

Ниската цена кара дори правителството да експериментира с включването на контейнерите като решение за недостига на жилища. Неправителствена организация и държавен фонд работят с ресорната агенция за създаването на 90 такива "жилища", които да бъдат поставяни в най-бедните райони. Идеята е в тях да бъдат настанявани хора, които чакат за жилище.

Според правителството, дори и парите да не са проблем, средното време, в което гражданите чакат за апартамент, е нараснало до пет и половина години.

Един от контейнерите, произведени от Markbox

Източник: Markbox

Един от контейнерите, произведени от Markbox

Хонконг не е достатъчен за всички. И спасението може да е в изкуствени острови за $60 милиарда

Хонконг не е достатъчен за всички. И спасението може да е в изкуствени острови за $60 милиарда

Този проект ще осигури жилища за 1,1 милион души

Един от проблемите за тези, които и сега живеят в тях, е, че почти всички контейнери са незаконни, тъй като не отговарят на изисквания за пожарна безопасност, вентилация, осветление и други. Освен това повечето са поставяни върху земеделска земя, което също е незаконно.

30-годишният Гилберт Уонг, с когото Bloomberg разговаря, въобще не се е замислял за подобен "дом", когато преди година с приятелката му са започнали да търсят къде да живеят. Но бързо разбрали, че наемите са извън техните възможности.Той посочва още един проблем: контейнерите не могат да ги предпазят при екстремно време. А и се намират далеч от града, което означава, че пътуването до работа и обратно им коства твърде много време и пари.

Правителството прави малки стъпки за облекчаване на кризата, като например освобождаване на още земя за изграждане на жилища, но местните не смятат, че това ще разреши проблема скоро.

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Сериозен проблем