Хонконг е известен със своята пренаселеност и опасно високи цени на жилищата заради недостиг на свободни такива. Може би това е и причината властите там да търсят изход от ситуацията в изграждането на няколко на брой изкуствени острови във водите на Южнокитайско море.

Планът включва построяването на такива на обща площ от 1700 хектара, което е най-амбициозният и голям подобен проект в историята. Целта е там да бъдат осигурени жилища за до 1,1 милион души.

Засега е ясно, че изкуствените острови трябва да бъдат изградени около най-големият остров на Хонконг - Лантау.

Проектът се изчислява на впечатляващата сума от 500 милиарда хонконгски долара или 60 милиарда щатски долара. Това се равнява на около половината от фискалния резерв на Хонконг, изчисляван на 1,1 трилиона хонконгски долара.

Въпреки опасенията, че този бюджет може да бъде надхвърлен, изкуствените острови ще освободят място за допълнително разрастване на бизнеса, както и на инфраструктурата. Критиците на проекта обаче смятат, че той може да донесе повече негативи, отколкото позитиви.

"Това са парите на хората на Хонконг", коментира Джеръми Там от местната опозиционна партия Civic Party. "Тези резерви са трупани поколения наред. Кой ще поиска да вложи половината от тях в един единствен проект?", питай той.

Тази идея обаче не е нещо ново за Хонконг. За първи път за подобна възможност започва да се говори още в средата на 80-те години. След това през 2014 година местните власти представят проект за изграждането на 1000 хектара в близост до Ланту.