2018 година може да бъде определена като стабилизираща за жилищния пазар в София, смята изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. "Интересът към имотите в София остана голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворено", допълва тя.

От агенцията обаче посочват, че темпът на нарастване на цените се забавя до около 5 процента на годишна база, а ценовите нива се стабилизират около €1 000 на квадратен метър. Расте и предлагането на жилища ново строителство.

"Перспективите за пазара са положителни, като очакванията ни са цените да се задържат около настоящите нива през следващите 1-2 години", обобщава Стойкова.

Снимка 391904

Средната цена на жилищата в София през 3-тото тримесечие на годината е 1 090 евро/кв.м. при 1 086 евро/кв.м. за 2-ро тримесечие и 1 092 евро/кв.м. в началото на годината. Вече цяла година психологическата граница от 1 090 евро/кв.м. не може да бъде премината. Очаквано, пазарът се стабилизира и се развива много по-плавно от предходните години на наваксване.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Тази тенденция отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м.

Как ще се развие имотният пазар в София и водещите градове през 2019 година?

Как ще се развие имотният пазар в София и водещите градове през 2019 година?

Ще се забави ли ръстът в цените и защо

Колко достъпни са жилищата в столицата?

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.42 за третото тримесечие, което е леко намаление спрямо достигнатите нива 1.45-1.47 в предните тримесечия. Това значи, че към момента имотите в София са една идея по-достъпни в сравнение с 2017 г. и началото на тази година.

Това се дължи както на забавянето на ръста в цените, така и на нарасналите доходи, чиито ръст обаче също се забавя и през 3-тото тримесечие дори бележи спад. Да припомним, че това съотношение е далеч от пиковата стойност на коефициента преди 10 години (3.5) и показва, че най-общо казано имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

В кои квартали се търсят най-много жилища в София и Пловдив?

В кои квартали се търсят най-много жилища в София и Пловдив?

И какви са цените

Колко са сделките?

Снимка 391905

Според данните на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст само с 1,2% на годишна база. След увеличението на обема продажби до 6-8-10% сега изглежда, че и този показател се забавя, казват от агенцията.

"Тук обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, а делът им от общия жилищен пазар по наши наблюдения е около 60-70% от всички продажби в София", посочват още от Bulgarian Properties.

Рекорден ръст на разрешителните за строеж

Снимка 391906

Издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 14,5% за деветмесечието спрямо същия период на 2017 г.

През 3-тото тримесечие са издадени 296 нови разрешителни за жилищни сгради по данни на НСИ, което е своеобразен рекорд за последните години. Може би това е единственият индикатор, който успя да се върне на предкризисните нива от преди 10 години, казват оттам.

Как ще дойде следващата имотна криза в България?

Как ще дойде следващата имотна криза в България?

Няколко индикатора, за които да внимавате

Как ще се развива пазарът?

През последните месеци много се спекулира с очакванията за спад в пазарната активност и цените на имотите, но трябва да се отбележи, че към момента няма обективни фактори, които да подкрепят тези прогнози, смятат от Bulgarian Properties.

Най-вероятният сценарий за развитието на жилищния пазар в София е цените на имотите да се задържат около настоящите нива и да има един стабилен имотен пазар с много добро предлагане през следващите 1-2 години.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, а очакваният икономически растеж, ниската безработица и все още ниските лихвени проценти по ипотечните кредити ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар и през 2019 г.