Продажбите на жилищни имоти в Турция отбелязват Русе с близо 40% на годишна база през април, показват официални данни. Възходящата тенденция продължава, въпреки високите разходи по заеми и растящите цени.

Ръстът е предизвикан и от нарастването на интереса на чуждестранните купувачи, особено руснаците, които удвоиха покупките си на жилища в сравнение с месец по-рано, тъй като търсят убежище за финансите си.

Продажбите на жилища нараснаха с 38,8% през април до 133 058 броя, спрямо 95 863 преди година според данни на статистическия институт (TurkStat), което представлява най-големият брой на месечна база за всички времена.

Продажбите на годишна база са нараснали съответно със 113,7%, 25,1% и 20% през декември, януари и февруари.

Покачването идва на фона на спад в предлагането и растящите цени, но домакинствата продължават да гледат на недвижимите имоти като на привлекателен инвестиционен инструмент, за да се предпазят от инфлация, която достига 20-годишен връх от близо 70%.

По-рано този месец властта обяви няколко мерки за увеличаване на продажбите на жилища и справяне с растящите цени, които нарастват с почти 100% годишно.

В най-големият град в Турция по отношение на населението Истанбул, е най-висок дял от 19,8%, или 26 330 продажби на жилища миналия месец. Следват столицата Анкара с 12 195 продажби и Егейската провинция Измир с 8 459, с дялове съответно от 9,2% и 6,4%.

Продажбите от януари до април са нараснали с 26,2% до 453 121 имоти, въпреки високите разходи по заеми.

Като част от схемата, обявена от президента Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица, ще бъдат предоставени по-евтини жилищни заеми на тези, които превалутирам спестяванията си в турски лири или продават златото си на централната банка.

Руснаците за първи път са начело в класацията

Продажбите за чужденци са се увеличили с 58,1% на годишна база миналия месец до 6447 бройки, съобщи още TurkStat. Руските граждани се начело в списъка през април за първи път, след като увеличиха покупките на имоти встраната със 186,6% на годишна база до 1152 жилища.

Богатите руснаци инвестират имоти в Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), търсейки финансово убежище от западните санкции, твърдят много компании за недвижими имоти.

Много украинци също ускориха покупките на имоти в Турция. "След войната интересът не само на руснаци, но и на украинци се увеличи", каза Селман Йозгюн, експерт в областта.