Едва 14,5 процента от жилищата в България имат застраховка, стана ясно по време на годишната бизнес закуска на Imoti.net, която се проведе днес.

Според доц. Маню Муравенов от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) "този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити".

Въпреки ниския брой застраховки, експертите се обединиха около мнението, че те не трябва да бъдат задължителни, а делът им да бъде оставен да расте с информираността на хората.

Междувременно председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов предложи в България да се въведе френския модел на задължително застраховане, когато се продава имот "на зелено".

"Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал", смята Шопов.

Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

4 сигнала, че пазарът на имоти ще бъде различен през 2019-а

4 сигнала, че пазарът на имоти ще бъде различен през 2019-а

Той достигна своя пик, което обаче не означава още спад