За малки двустайни апартаменти на цени между 30 000 евро и 50 000 евро търсят кредит потребителите. Това заяви пред  агенция Фокус Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център.
Жилищният имот се купува в голяма степен със собствени средства и по-малка част от сумата се добавя с кредит, което води до теглене на ниски ипотечни кредити от порядъка на между 15 000 евро и 25 000 евро, вноските по които дори и при високите лихви в момента са поносими за повечето семейства, посочи той.
Търсещите кредит за такъв тип покупка са мотивирани от по-ниските цени на жилищата в момента.

При потребителското кредитиране интересът се запазва, но той е в доста по-малки обеми от предишните лета, което важи и за ипотечното кредитиране. Трябва да се има предвид, че въпреки че условията в момента и кредитирането е по-достъпно, по-голямата част от хората предпочитат да не пристъпват към такава стъпка, защото продължават да чувстват несигурност по отношение на доходите си. Потребителски кредити се теглят за много належащи ремонти и за неща, които са наистина необходими в момента, каза Тихомир Тошев.
Клиентите предпочитат да теглят възможно най-малкия размер кредит за това най-често при потребителските кредити се вземат между 3 000 и 8 000 лева.
Водещо си остава това, че клиентите не са активни, пристъпват към теглене на кредит само когато наистина са осъзнали ясната необходимост и са решили, че точно сега е моментът да го направят. Обикновено това са хора, които вече са анализирали как се е отразила кризата на доходите им дотук и смятат, че те ще се запазят стабилни, въпреки прогнозите, че кризата продължава и през зимата ситуацията ще бъде тежка.