Цената на най-скъпия пентхаус в Русия надхвърли 7 милиарда рубли, според класацията на топ 15 на този вид имоти, съставена от консултантската компания NF Group. Пентхаусът се намира в жилищна сграда в центъра на Москва, уточнява Интерфакс.

При съставянето на рейтинга са взети под внимание пентхауси в Москва и Санкт Петербург, но в крайна сметка в него е включен само един имот в Санкт Петербург.

Цената на имотите, включени в класацията топ 15, варира от 1,25 милиарда до 7,33 милиарда рубли (около 90 млн. долара) - най-скъпия.

На второ място по стойност от този вид супер скъпи имоти, е също имот в руската столица - за 4 милиарда рубли (към 50 млн. долара), а третото място е за имот струващ 3,43 милиарда рубли, също намиращ се в Москва.

Цената на единствения имот в Санкт Петербург, включен в "селекцията" на най-скъпите пентхауси в Русия, е 2,6 милиарда рубли (около 32 млн. долара), и той заема четвърто място.

Поради твърде високата цена на пентхаусите и ограниченото им предлагане на пазара (най-вече в най-големите градове на страната), сделките с такива имоти са рядкост.

Към началото на 2024 г. в Москва средната цена на квадратен метър за пентхаус достигна 3 милиона рубли (около 35 хил. долара). В началото на предходните три години, тя е била: 2,7 милиона рубли (2023 г.), 2,5 милиона рубли (2022 г.) и 1,8 милиона рубли (2021 г.).

Понастоящем пазарът на луксозни жилищни имоти в Русия като цяло предлага имоти, чиято цена започва от няколкостотин милиона рубли, като средният бюджет за този тип жилища е около 940 милиона рубли (около 11 млн. долара).

Цената на най-скъпия и на най-малкия имот в елитния руски курорт Сочи

Цената на най-скъпия и на най-малкия имот в елитния руски курорт Сочи

Колко струва имение на 6 етажа и жилищe с площ от 11 квадратни метра