В страната с най-застаряващото население в света строителните компании продължават да бъдат много активни въпреки че броят на живеещите там се топи с бързи темпове. А това дава резултат в рекорден брой празни жилища.

Към днешна дата 8,46 милиона такива стоят затворени в Япония. Техният брой се е увеличил с 260 000, показва проучване на правителството на страната, провеждано два пъти на десетилетие. Това означава, че 13,6% от жилищата в Япония са празни, отчитат от местното издание Nikkei Asian Review.

Все пак данните показват, че значителна част от тези имоти са предвидени за бъдеща продажба, за отдаване под наем или за ваканционни жилища. Най-висок дял имат те в префектурата, в която се намира планината Фиджи, която е популярна дестинация за почивка в страната.

В същото време обаче не са малко и изоставените жилища. Основно това се дължи на миграцията от селските райони към големите градове.

Япония не е изключение в тази тенденция що се отнася до големите азиатски държави. През миналата година стана ясно, че Китай е страната с най-много на брой празни жилища. Там необитаемите имоти са над 50 милиона.

Според данните цели 22% от апартаментите в страната не се използват, а по думите на експерти до голяма степен този факт се дължи на спекулациите на имотния пазар в Китай.

Покупките на жилища с инвестиционна цел в страната изкривяват търсенето и упражняват натиск върху цените от години.

Още две азиатски държави, които са китайски територии, страдат от подобен проблем. 14,2% от жилищата в Тайван са празни, както и 3,7% от тези в Хонконг.

Страната, в която над 50 милиона жилища стоят празни

Страната, в която над 50 милиона жилища стоят празни

Това е най-високият процент на неизползваемите имоти в света