В края на януари месец плановете на местната власт в Берлин да сложи таван на наемите стана факт. Той беше одобрен от депутатите, с което беше дадена зелена светлина цените да бъдат "замразени" за следващите 5 години. А промените трябваше да влязат в сила в края на този месец.

Авторът Дъглас Брум обяснява в сайта на Световния икономически форум защо властите в германската столица предприеха подобна стъпка.

"В рамките на няколко години цените на наемите в Берлин се покачиха значително и се удвоиха между 2009 и 2019 година. Като се има предвид, че осем на десет берлинчани живеят под наем, жителите се бореха да отговорят на ръста на цените, който често беше под този на заплатите", посочва той.

В резултат през последните години статистиката показва, че германците избират да напуснат Берлин, като го заменят за по-евтини жилища в покрайнините на града.

Вече официално: Берлин замрази наемите

Вече официално: Берлин замрази наемите

Глобата е €500 хил.

Целта на местната власт е това да се промени, като ръстът на цените ще бъде ограничен до 1,3% годишно или до нивото на инфлацията. Това ще важи за почти 1,5 милиона жилища и ще бъде в сила до 2025 година. Разбира се, има и критици на тези мерки, които твърдят, че контролът върху наемите ще ограничи предлагането на жилища с 15% и ще увеличи броя на недекларираните такива.

Една от големите компании в германската столица, които управляват жилища, давани под наем - Deutsche Wohnen, отчете 14% спад на акциите си, след като Берлин прие предложения таван. В резултат от фирмата планират да спрат работа по новите си сгради в столицата. От ръководството на дружеството смятат, че налагането на подобно ограничение е "противоконституционно".

"Контролирането на цената на наемите е сложен въпрос. В доклада на Световния икономически форум Affordable Housing in Cities се обяснява, че от подобна стъпка се възползват наемателите, като по този начин цените се задържат под пазарните. Но също така това може да обезкуражи предлагането на нови жилища, тъй като по-голямото предлагане допълнително намалява цените", посочва авторът.