Планът на Берлин да успокои ръста на наемите бе одобрен от депутатите. Идеята ограничава приходите за собствениците на имоти и потенциално може да изгони инвеститори от германската столица. Акциите на големите наемодатели поевтиняха, предава Bloomberg.

В четвъртък Берлин одобри мерки, включително 5-годишен мораториум върху покачването на наемите. Промените, приети 6 месеца след предлагането им от лявата администрация, вероятно ще влязат в сила чак към края на февруари, след като опозиционните партии заплашиха да ги оспорят в съда.

Инициативата цели да облекчи живеещите под наем, след като ръстът на имотния пазар удвои наемите през последното десетилетие. Политическата намеса в икономическия процес изплаши инвеститорите, а отделна инициатива се опитва да принуди властите да национализират имоти от някои от големите наемодатели.

Партията на канцлера Ангела Меркел, която е в опозиция в Берлин, планира да обжалва решението пред съда.

В четвъртък депутатите приеха, че наемите ще бъдат замразени за всички имоти, завършени до 2013 г. Разрешеното повишение ще бъде в рамките на 1,3% на година. Освен това, наемите ще бъдат ограничени от възрастта на имота. За тези, които не отговарят на изискванията, депутатите са предвидили глоби от до €500 хил.

Икономисти посочват, че подходът на Берлин е сгрешен. И препоръчват градът да се концентрира върху мерки, които ще позволят на предприемачите да изграждат повече и по-евтини жилища, за да отговорят на търсенето.

Таванът на наемите в Берлин може да срине цената на някои жилища с до 40%

Таванът на наемите в Берлин може да срине цената на някои жилища с до 40%

За подобен сценарий предупреждават от местен институт