Опитът на Берлин да ограничи ръста на наемите в града може да срине стойността на някои имоти с до 40 процента и да причини значителни щети на икономиката на града, се посочва в доклад на института IW, цитиран от Bloomberg.

Местното власт в столицата на Германия иска да замрази наемите за период от пет години и да въведе лимит на база на възрастта на имота. Очаква се промените, за които най-големият наемодател в Берлин, Deutsche Wohnen, вече заяви, че нанасят тежък удар по инвестициите, да влязат в сила през първите три месеца на следващата година.

В същото време обаче Министерство на вътрешните работи на Германия съобщи, че поправката в противоконституционна. Оспорването ѝ обаче може да стане едва след влизането ѝ в сила.

Институтът посочва в своя доклад, че ограничаването на наемите "ще доведе до значителен спад на стойността на активите, а множество наемодатели могат да попаднат в състояние на свръхзадлъжнялост". Докладът е подготвен за Християндемократическата партия, която е в опозция на лявото правителство в Берлин.

"Плановете на правителството заплашват да нанесат значителни щети и на пазара на жилищата в Берлин, и на града като цяло", пише в доклада.

В някои случаи, след влизане в сила на промените, наемите могат да намалеят с до една трета, а стойността на имота да се срине с над 40 процента.

Замразяването на наемите в Берлин се оказа противоконституционно

Замразяването на наемите в Берлин се оказа противоконституционно

Твърдението е на федералното правителство. Местните власти обаче не се отказват