Решението на местните власти в Берлин да замразяват повишаването на наемите в германската столица за период от пет години е противоконституционно, поне според федералното правителство, цитирано от Bloomberg.

Въпроси, като тези с наемите, трябва да бъдат регулирани на национално ниво, казват от Министрество на вътрешните работи в писмо до депутата от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел Кай Вегнер. Лимитите на наемите вече са регулирани от федералното правителство, се казва още в писмото.

Берлин изкупи 6000 частни апартамента, за да спре ръста на наемите

Берлин изкупи 6000 частни апартамента, за да спре ръста на наемите

Сделката е на стойност 920 милиона евро

След излизане на новината най-големият наемодател Deutsche Wohnen SE записа четири процента ръст на акциите във Франкфурт. Откакто Берлин обяви намерение за подобни мерки, те загубиха 17 процента.

Инициативата, която тръгна от социалистическата партия Die Linke, която управлява Берлин, целеше да облекчи живеещите под наем след големите ръстове на пазара на жилища през последното десетилетие. Намерението бе ограниченията да влязат в сила в началото на 2020 г. Говорител на местната власт заяви, че въпросът ще бъде решен в съда.

Мадрид строи 25 000 нови жилища, които иска да дава под наем на половин цена

Мадрид строи 25 000 нови жилища, които иска да дава под наем на половин цена

Целта е младите хора, живеещи в столицата, да се възползват от по-достъпни имоти