Страната ни може да стане лидер по развитие на насекомовъдството в Европа, което е бизнес нишата на бъдещето биоземеделие. Това заяви за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air съпредседателят на Асоциация "Насекоми" у нас Анатоли Ценов. По думите му обаче е нужна подкрепа от държавата и промяна на нормативните уредби.

"В България няма национално законодателство, което да развива този сектор. затова ние искаме да привлечем вниманието на институциите към този проблем. У нас има много сериозен потенциал за развитие на тази дейност и ние бързаме, за да изпреварим останалите страни от нашия регион", подчерта Ценов.

Nasekomo започва производство на продукти от насекоми край София

Тази компания започва производство на продукти от насекоми край София

Амбициите на компанията са да завземе глобален пазарен дял в тази ниша

Инвестициите към бизнеса с насекоми в Западна Европа вече се броят в милиарди евро. Според Асоциация "Насекоми" разходите, които ще се генерират у нас обаче ще бъдат доста по-ниски от тези на запад, което ни поставя в по-добра позиция.

"Трябва да има закон за индустриалното отглеждане на насекоми и съответно производството на протеин от тях, за да могат много външни инвеститори да дойдат и сигурно да стъпят на наша земя", заяви Анатоли Ценов.

Той допълни, че насекомите се вписват идеално в т. нар. кръгова икономика и е въпрос на време да станат сериозна част от земеделието, както и от хранително-вкусовата индустрия.

Френска фирма, специализираща в автоматизация, строи най-голямата ферма за насекоми в света

Френска фирма, специализираща в автоматизация, строи най-голямата ферма за насекоми в света

Производственият процес - от хранене до контролиране здравето на насекомите, е автоматизиран