Apple тази седмица пробва да избегне забрана за продажбата на по-стари модели iPhone в Китай, като пусне актуализация на софтуера, която някои адвокати по интелектуална собственост заявиха, че ще позволи на компанията да продължи да продава тези продукти на най-големия пазар за смартфони в света.

Китайски компании плашат с наказания служителите си, използващи продукти на Apple

Китайски компании плашат с наказания служителите си, използващи продукти на Apple

Множество малки и средни фирми в страната бойкотират американските марки

Ходът на Apple идва в отговор на предварителна заповед от китайски съд, която нареди на компанията да спре продажбата на iPhone, докато проучи предполагаемото нарушение на Apple за два софтуерни патента, притежавани от производителя на чипове Qualcomm. Двата американски гиганта в сферата на смартфоните са в зараждаща се правна война за лицензиране на технологии.

Въпреки заповедта от края на ноември, Apple продължи да продава по-стари телефони iPhone, заявявайки, че е в съответствие, без да дава други детайли. След това тя отправи искане към съда да преразгледа решението си. Забраната за продажби е временна мярка, докато съдът вземе окончателно решение по делото за нарушения на патенти на Qualcomm.

Най-големият доставчик на Apple съкращава разходите си с $2,9 милиарда

Най-големият доставчик на Apple съкращава разходите си с $2,9 милиарда

И ще уволни 10% от служителите, които не се занимават с производство

Много адвокати, които проучиха решението на съда, смятат, че Apple първоначално се противопостави на забраната, оспорвайки съдебната власт на Китай. Адвокатите предупредиха, че това може да навреди на бизнеса и марката на компанията на пазар, който една пета от общите продажби на Apple. В същото време, Qualcomm каза, че Apple омаловажава предупреждението и нарушава правната система. Той е поискал от съда да принуди Apple да спази забраната.