Тухли. В това според някои (не много горди с прогнозата си с днешна дата) експерти щяха да се превърнат смартфоните на Huawei преди 5 години. Поставена под западни санкции и с отрязан достъп до екосистемата на Google и до пълната функционалност на модерните чипове, китайската компания изглеждаше обречена.

Ударът дойде в най-неподходящия момент - тъкмо когато тя се очертаваше като най-големия Android производител, а нейното телеком оборудване влизаше в основата на първите 5G мрежи.

Заради връзки с китайската армия, Huawei получи "черен печат" за някои от най-големите пазари като заплаха за националната сигурност. Това стана въпреки твърденията на компанията, че обвиненията срещу нея са неоснователни.

Huawei отново изненадаха с флагмански смартфон и собствен процесор

Huawei отново изненадаха с флагмански смартфон и собствен процесор

Pura 70 серията има сериозни фотографски амбиции

Връщаме се обратно в 2024 г. и Huawei определено не е фалирала или затворена на домашния си пазар, а смартфоните ѝ определено не са "тухли". Както отбелязва CNN в свой материал, виждаме едно от най-впечатляващите завръщания в технологичната индустрия.

Изненадващият скок

"За 10 години направихме това, за което нашите европейски и американски конкуренти се нуждаеха от повече от 30 години - и освен това постигнахме независим контрол върху основната технология на операционната система", не беше скромен в оценката си шефът на потребителския бизнес на Huawei Ричард Ю преди дни.

Числата го подкрепят - във флагманския сегмент Huawei може да се похвали със 72-процентов ръст на продажбите за първите 5 месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г. Нетната печалба скочи с главозамайващите 564% през първата четвърт на годината - до 2,71 млрд. долара.

За да се случи всичко това, огромна е ролята на два паралелни проекта вътре в Huawei. Първият е за операционната система HarmonyOS. Тя беше създадена "на пожар" веднага след налагането на санкциите и първоначално не изглеждаше (а и в голяма степен не беше) нещо по-различно от системния интерфейс EMUI във варианта му за китайския пазар, където услуги на Google не се предлагат.

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Ще успее ли HarmonyOS там, където всички останали се провалиха?

Постепенно, обаче, HarmonyOS се превърна в независима софтуерна платформа чрез HMS услугите и магазина за приложения AppGallery. Операционната система, започната като проект за интеграцията на всички видове устройства на Huawei, максимално добре "сработва" смартфони, таблети, часовници и "умни уреди". Освен това има и претенции за висока производителност.

Компанията с много маркетингови и технически усилия успя да привлече голяма част от популярните приложения в своя магазин и новата версия на операционната система вече няма да поддържа програми и игри за Android - доста смел ход, който обаче показва и увереността на Huawei.

Когато 900 млн. устройства използват HarmonyOS, това не е неочаквано.

Вторият ключов проект е свързан с хардуера. Huawei постепенно скъсаха връзките си със западните доставчици. Според някои експертни оценки общо около 13 000 компонента за техните устройства при са били внос, докато сега идват от Китай.

Huawei остана без западни компютърни чипове

САЩ опитват да "убият" компютърния бизнес на Huawei

Новият смартфон Pura 70 използва предимно китайски хардуер

Най-важният със сигурност е процесорът. Там дебютът на флагмана Mate 60 Pro преди година изненада даже и експертите - устройството имаше 5G чип с висока производителност, произведен в Китай. Действително, партньорството с компанията SMIC все още е на база технологичен процес, който не е най-новият възможен, но все пак говорим за много сериозен скок - и то на фона на очаквания, че ще са нужни още години за него.

Тук Huawei показват и по-големи амбиции. Компанията разработва собствени AI процесори от продуктовата линия Ascend. Според Ричард Ю те са 1,1 пъти по-ефективни при тренирането на големи езикови модели в сравнение с масово използваните в чужбина решения. Не се визира конкретен конкурент, но е факт, че Nvidia посочиха именно Huawei като основен свой потенциален съперник.

Какво може да се обърка?

За момента развитието на Huawei изглежда като уверен поход към върха - след падане и премахване на слабостите. В същото време, обаче, предизвикателства не липсват.

На първо място са чиповете. Китай няма достъп до най-модерните западни машини за прецизна литография, а не е ясно колко развити са местните разработки. Процесорът на Mate 60 Pro е с технологии от преди затягането на достъпа до западни технологии и поне до момента през годината не сме видели негов по-модерен наследник.

Освен това, HarmonyOS е обещаваща операционна система, но все още даже самите Huawei са предпазливи в маркетирането ѝ по света. След повече от 15 години доминация на Android за много потребители е трудно да направят стъпката в една вече наистина изцяло нова екосистема.

Най-голямото предизвикателство, обаче, е отвъд Huawei и освен това може да се разглежда и като възможност. Ако китайската компания успее да се върне триумфално на западния пазар, това със сигурност ще вдъхнови и други големи играчи (например Xiaomi) да опитат да отделят екосистемата си от Google. Това е първа стъпка към един "многополюсен" технологичен свят.

Позитивите са свързани с много по-голямата свобода всеки производител да определи как да работи софтуерът на устройствата му, но потенциалните негативи са ясни - тежка фрагментация и издигане на нови и все по-трудно преодолими "стени" между различните екосистеми.

Дали това не е твърде крайно? Може би, но преди само няколко години и това да говорим отново за Huawei като за топ играч в технологичната сфера също изглеждаше в сериозен конфликт с реалността.