Във времето, в което живеем все повече хора се борят всячески да засилят сигурността на акаунтите си, да защитят личните си данни и да управляват по-добре своята поверителност в онлайн пространството, въпреки че това е все по-трудно.

Непрестанно виждаме заглавия за киберпрестъпления и кражби на самоличност, а жертви са както обикновени хора, така и представители на малкия и среден бизнес, големи корпорации, правителства и дори цели държави. 

Всички знаем, че не е никак добра идеята да продължаваме да използваме дълго време едни и същи стари пароли за всичките си акаунти. Пред Forbes, дигиталните експерти от LegalShield and IDShield дават пет на пръв поглед прости съвета за това как можем да подобрим защитата си.

Как да създадете лесна, но сигурна парола?

Как да създадете лесна, но сигурна парола?

Едва 12 символа са достатъчни за неразбиваема такава

Дори да знаете достатъчно за сигурността, за да избегнете използването на "парола" като парола, e много вероятно да допускате една или повече от някои други често срещани грешки, които правят лесно достъпна информацията за паролата ви.

За хакерите е наистина шокиращо лесно да намерят основни лични данни за вас онлайн, независимо дали чрез "претърсване" на акаунти в социалните мрежи или заплащане за достъп до бази данни за самоличност. Затова, когато създавате пароли, не използвайте рождените дни на децата си, годишнината от сватбата си или инициалите на партньора си, съветват експертите.

А ето и ТОП 5 съвета за по-голяма сигурност:

1. Не използвайте една и съща парола отново и отново

Истинската опасност от повторното използване на паролата ви е, че е много вероятно да забравите всички места, на които сте я използвали. Ако дублирате парола на 20 различни уебсайта и най-слабият от тези сайтове е хакнат, може дори да не бъдете предупредени за нарушението. Акаунт, който не сте използвали от години, може да бъде компрометиран, за да ви навреди.

2. Запомнете паролите си

Ако имате много и различни пароли и имате списък с тях, защото не можете да ги започните, това е знак, че имате нужда от мениджър на пароли. Да, сложните и уникални пароли са трудни за запомняне и представляват допълнителен риск за сигурността, ако ги съхранявате в някоя електронна таблица или на листче, залепено на хладилника. Просто ги запомнете.

Една парола, 2,5 милиона профила: Кои са паролите, които никога да не използвате в интернет?

Една парола, 2,5 милиона профила: Кои са паролите, които никога да не използвате в интернет?

Повечето от тях могат да бъдат разбити за под секунда

3. Използвайте мениджър на пароли

Стартирайте безплатен основен акаунт с мениджър на пароли и го използвайте в най-чувствителните си акаунти. Така ще трябва да създадете и запомните само една главна парола. Една стратегия, която експертите препоръчват е да си измислим фонетична парола, която означава нещо за нас - като текст от песен, крилата фраза или някоя шега. А след това да я направим по-сложна с някое число или специални знаци.

4. Анулирайте стари акаунти

Поемете си дълбоко дъх, вземете чаша кафе и си направете списък на всички сайтове, в които имате потребителски имена и пароли. Започнете с тези, които посещавате най-често, след това потърсете в паметта на компютъра за по-стари акаунти. Актуализирайте паролите си за активни сайтове и ги добавете към вашия мениджър на пароли. Опитайте се да влезете във всеки акаунт, който не използвате, като нулирате паролата, ако е необходимо, за да можете да я изтриете завинаги. Ако установите, че не можете да влезете в стария си акаунт, свържете се обслужване на клиенти и поискайте инструкции как да ги изключите.

5. Проверете настройките на акаунта си

Направете бърз преглед на настройките за поверителност и сигурност в активните си акаунти. Уверете се, че настройките ви са направени така, че да споделят възможно най-малко количество лична информация.

Киберзаплахите са реални и за жалост имат реални последици. Лошата сигурност на акаунта ви прави уязвими. И ако недоброжелатели получат достъп до вашия акаунт, те могат да нанесат истински хаос в живота ви, дори да източат банковите ви сметки. Но всичко това наистина може да бъде предотвратено само с малко усилия.

След атаката на Facebook 500 милиона профила в LinkedIn също са били атакувани от хакери

След атаката на Facebook 500 милиона профила в LinkedIn също са били атакувани от хакери

Те са били пуснати за продажба