Исторически рекорд за космическата индустрия поставя 2022 г. с цели 180 успешни изстрелвания в орбита, пише сп. Nature. Това е с 44 повече пуска в сравнение с 2021 г.

Най-много са изстрелванията на американската компания SpaceX, на китайското правителство и на фирми от страната. Хората на Илон Мъск са изпращали ракета в Космоса средно на всеки 6 дни - общо 61, колкото е съветският рекорд от 1980 г.

Повечето мисии на SpaceX са били с комерсиална цел, включително за извеждане в орбита на сателити от мрежата Starling, която вече е най-голямата около Земята с над 3300 спътника. Обратната страна на медала е, че през последните 3 години компанията се е наложило да коригира орбитата на своите сателити над 26 000 пъти, за да избегне сблъсъци.

Останалите американски изстрелвания през миналата година са общо 17, като сред тях е и новата "тежка" ракета на НАСА.

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Ще стане ли спътникът на Земята новият дом на човечеството?

Китай е убедително на второ място в класацията по държави с 62 успешни изстрелвания и ръст на годишна база. Основната част са правителствени мисии, но расте делът на частния сектор. Космическата обсерватория "Куафу-1" и космическата станция "Тиангонг" са два от големите завършени проекти.

Китай и Русия ще изграждат космическа станция на Луната

Китай и Русия ще изграждат космическа станция на Луната

Тя ще се използва за научни изследвания

В крайна сметка КНР има близо три пъти повече пускове в сравнение с Русия (21). Европейските космическите проекти се свиха значително след началото на войната в Украйна, довело до спирането на сътрудничеството с Москва. Така изстрелванията на Европейската космическата агенция са тройно по-малки в сравнение с 2021 г. - само 5.

За сметка на това малката и далечна Нова Зеландия има цели 9 успешни старта през 2022 г. От нейна територия изстрелва американската компания Rocket Lab.

SpaceX произвежда своите спътници Starlink с безпрецедентна "космическа" скорост

SpaceX произвежда своите спътници Starlink с безпрецедентна "космическа" скорост

120 Starlink спътника на месец. Поне така твърди Мъск

Амбицията на SpaceX е през тази година да осъществи 100 успешни изстрелвания, включително - орбиталния дебют на големия starship, който трябва да вози хора до Луната и Марс.