Международната компания за пътнически превози Uber разследва инцидент, свързан с киберсигурността. 

Пробивът бил открит в четвъртък, след което компанията изключила няколко от своите вътрешни комуникационни и инженерни системи, докато разследва степента на проблема, съобщи New York Times.

Мащабният теч на данни от популярната услуга, която се конкурира със стандартните таксита беше оповестена от инженер по сигурността. Той разказа, че нарушителят е предоставил доказателства за проникването в ключови системи в услугата за пътуване.

Въпреки това няма индикации, че автопаркът на Uber или неговата работа са били засегнати.

"Изглежда, че са компрометирани много неща", каза Сам Къри, инженер от Yuga Labs, който е комуникирал с хакера. По думите му това включва пълен достъп до облачните среди, хоствани от Amazon и Google, където Uber съхранява своя изходен код и клиентски данни.

Uber ще доставя храна в Калифорния с роботи

Uber ще доставя храна в Калифорния с роботи

Ще изместят ли машините хората?

Къри съобщи още, че е говорил с няколко от служителите на Uber, които са му казали, че "работят за блокиране на всичко вътрешно", за да ограничат достъпа на хакера. Това включва дори вътрешната мрежа за съобщения Slack на компанията.

Според IT специалиста няма индикации хакерът да е нанесъл щети или да се интересува от нещо повече от публичност.

"Усещането ми е, че изглежда, че искат да привлекат възможно най-много внимание".

Uber с нетна загуба от почти $500 милиона за 2021 година

Uber с нетна загуба от почти $500 милиона за 2021 година

Само да последното тримесечие на миналата година, Uber отчете нетна печалба от $892 милиона

През 2017 г. компанията призна, че е прикрила мащабна хакерска атака, състояла се през 2016 г., в резултат на която са изтекли данните на над 57 милиона клиенти и шофьори. Тогава министерството на правосъдието на САЩ разреши на Uber да прикрие течът на данни. A бившият директор на Uber Джоузеф Съливан беше обвинен във федерален съд, че е организирал плащането на 100 хил. долара на хакери, за да прикрие голяма атака.