Заливането на лаптоп с вода или друга течност не е най-приятният инцидент в ежедневието ни, знаем това от горчив опит. Но ето няколко правила, които трябва да следвате, за да оцелее вашето устройство след "къпането" и да продължи вярно да ви служи.

Идеята за тази статия на popmech.ru е предложена от самия живот: нейният автор неотдавна е разлял половината от солидна чаша вода директно върху лаптопа си. Е, ако сте в същата ситуация като или просто се страхувате, че ще направите нещо нередно, ако попаднете в нея, тези съвети са за вас.

Снимка 334139

Източник: iStock

Какво да направите, ако наводните лаптопа

Разляла се е вода върху устройството ви. Без паника! Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите лаптопа, ако той не го е направил сам. За да направите това, извадете захранващия кабел, след което натиснете и задръжте бутона за захранване за 5-7 секунди. Колкото по-бързо направите това, толкова по-вероятно е вашето устройство да оцелее без сериозни увреждания. Не губете време да го изключите правилно, секундите са всичко в този случая.

Извадете батерията, само ако можете лесно и просто да я изключите. Ако трябва да развивате задния панел, тогава е по-добре да не губите време за това. Премахнете всички USB устройства и други периферни устройства, свързани към лаптопа. Важно е да се уверите, че устройството не получава или генерира енергия за външни източници.

Ако лаптопът започне да се нагрява много, искри, пуши или забележите нещо друго, което не отговаря на нормалното състояние на компютъра, не го докосвайте, особено с мокри ръце или ако сте облечени в мокри дрехи.

С помощта на суха кърпа попийте всяка течност от повърхността на лаптопа, клавиатурата и всички други части на устройството, които може да са били изложени на вода. След това обърнете лаптопа с главата надолу и оставете водата да се отцеди. Поставете кърпа или салфетка под лаптопа си. Оставете лаптопа в това положение за 24 часа, така че течността, която е попаднала вътре, да се изпари. Ако по някаква причина не можете да чакате толкова дълго, оставете го в това положение поне 4 часа.

Снимка 303347

Източник: EPA/БГНЕС

Най-добре е да изсушите устройството на открито пространство и:

Не поставяйте лаптопа в ориз!

След 4 часа опитайте да го включите - ако няма сериозни повреди, лаптопът ще заработи.

Но не бързайте да се радвате: все пак трябва да занесете лаптопа при специалист в сервиза (и още повече, ако се включи), защото водата, след като изсъхне, може да остави електропроводими частици там, където те не трябва да бъдат. В бъдеще това може да доведе до повреда от корозия, особено ако се разлее нещо различно от вода. Техникът ще почисти професионално всички замърсени елементи на вашето устройство.