Може и да в звучи странно, но има летище в света, на което кацате и се озовават на територията на три държави. EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg е единствено по рода си в света. Всъщност е построено на територията на една държава, но има митнически граници за две съседни страни и обслужва градове в три различни европейски държави.

Летището е разположено изцяло в североизточния френски регион Елзас, където се намира и централата му. Но летището е разделено на френска митническа граница и швейцарска митническа граница.

Последната зона се управлява от швейцарска гранична полиция с правомощия да прилага швейцарските закони по отношение на митниците, медицинските услуги и работата на полицията.

Френските полицаи имат същите правомощия от своята страна на митническата граница, но могат да извършват и произволни проверки в швейцарския участък. Те отговарят и за сигурността на цялата сграда.

Обслужвайки три града, част от три различни държави, определението на думата "международен" за летището придобива съвсем друго значение.

Дестинациите на летище София: Топ 10 на държави, градове и аерогари

Тел Авив изпреварва Варна и Мюнхен: Кои са 10-те най-посещавани дестинации от летище София?

Нова подробна статистика показва интересни тенденции

Поради факта, че не е имало определена граница, разделяща швейцарската и френската зона, откакто Цюрих се присъедини към Шенгенската зона на ЕС, клиентите могат да харчат или евро, или швейцарски франкове в сградата, в зависимост от това къде точно на летището пазаруват.

Предимството на това летище е, че позволява на пътниците, които се отправят към Швейцария, да обиколят френската безмитна зона. Град Базел е един от трите, обслужвани от EuroAirport, заедно с френския Мюлуз и германския Фрайбург.

Елзаската община Сен Луис, където е построено летището, е включена в асоциацията на градове и общини от Германия, Швейцария и Франция Trinational Eurodistrict of Base, ориентирана към насърчаване на трансгранични проекти и културен обмен.

Това международно летище се управлява съвместно от Франция и Швейцария. Въпреки това, като се има предвид, че това е и летището във Файбург, неговият борд включва по осем членове от Франция и Швейцария и двама от Германия.

Идеята за изграждане на летище, обслужващо Франция и Швейцария, първоначално се заражда през 30-те години на миналия век, но проектът е спрян в началото на Втората световна война. Разговорите започват отново през 1946 г. и в рамките на месеци е построена първата писта.