Вики Сарфати е наследница на състоянието на най-богатия банкер в света Джоузеф Сафра. Той е управлявал бразилската банкова и инвестиционна империя Safra. Може и да не е известна сред широка общност, но Сафрати вече е една от най-богатите жени на планетата. Това не е изненадващо, тъй като богатството на Сафра се гради в продължение на 180 години сред три поколения и на четири континента, пише Bloomberg.

Вики Сафрати се омъжва за Джоузеф едва на 17 години. След смъртта на Джоузеф Сафра през декември контролът върху някои от най-ценните активи на семейството остава при 68-годишна вдовица и четирите й деца. Те са посочени като собственици на швейцарската J. Safra Sarasin и бразилската Banco Safra - две банки с активи в размер на около 90 млрд. долара, както и няколко фирми. Сафрати и децата й притежават богатство на стойност от 16,2 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Началото

Империята на Сарфа води началото си от Алепо, Сирия, където семейството създава Safra Freres & Cie през 40-те години на миналия век за финансиране на търговците на дребно по време на Османската империя. Това е и родното място на Яков Сафра. Той и семейството му се местят в Бразилия през 1953 г., където се създава компанията за търговия с метали, машини и добитък, а по-късно създават и банка.

Най-малкият му син Джоузеф учи в Англия, когато семейството се премества в Южна Америка. Години по-късно Джоузеф също се мести в Бразилия, след като здравето на баща му започва да се влошава. Там той се запознава с бъдещата си съпруга, чието семейство също има еврейски корени и емигрира от Гърция в Бразилия през 50-те години на миналия век. Така Вики и Джоузеф се женят през 1969 година.

Подобно на покойния си съпруг, който рядко дава интервюта, Вики също не е се изявява публично. Редките й публични прояви обикновено са свързани с благотворителна дейност, най-вече на Фондация Вики и Джоузеф Сафра. Тя живее в Швейцария и според запознати източници не е живяла в Бразилия през по-голямата част от последното десетилетие.

Семеен бизнес

Джоузеф Сафра и Вики имат четири деца и 14 внуци. Най-големият им син е 45-годишният Джейкъб който, отговаря за международните операции на семейния бизнес, докато най-малкият - 36-годишният Дейвид ръководи бразилската фирма. Баща им ги подготвя за тези постове повече от десетилетие.

Другите две деца на Сафра не участват в основния бизнес на семейството. Средният син, Алберто е напуска бизнеса през 2019 г., въпреки че запазва дела си в Grupo J. Safra. Той създава финансовото предприятие ASA Investments.

44-годишната Естер е педагог и ръководи училището "Бейт Яков" в Сао Пауло, създадено от фондация на семейство Сафра.

Според последни информации двамата братя, които участват в семейния бизнес, имат намерение да разширят империята J. Safra Sarasin, като наскоро завърши покупката на бизнеса на Bank of Montreal в Хонконг и Сингапур. Banco Safra също обяви наскоро, че купува частните банкови операции и управлението на активи на Credit Agricole SA в Бразилия.

"Убеден съм, че групата ще отговаря на нуждите на нашите клиенти за бъдещите поколения и очакваме още 180 години устойчивост и производителност", написа Джейкъб Сафра в годишния доклад на J. Safra Sarasin.

Наследяването на подобно богатство от 16,2 милиарда долара, което отива при децата и съпругата на Сафра е едно от дно от най-големите в историята, но подобни обстоятелства са все по-често срещани. Роднините на Петр Келнер и Хайнц Херман Тиле също могат да наследят големи активи - богатство на стойност над 25 милиарда долара след смъртта на европейските предприемачи тази година.

Съпругата на покойния председател на Samsung Хонг Ра-хи наследни над 7 милиарда долара в акции. Съпругата на Шелдън Аделсън - Мириам контролира състояние от 34 милиарда долара, след като той почина през януари на 87-годишна възраст.

Единици семейни предприятия обаче успяват да останат здрави след третото поколение според Роберто Бенто Видал от Cambridge Family Enterprise Group Brazil. "В случая на Safra виждаме добре структуриран процес, който изглежда е бил обмислен от известно време", коментира той.