Най-скъпата за чужденците държава в Европа стана Исландия. Нейните горещи минерални източници не са единствените, които карат туристите да се изпотят.

Потребителските цени в островната държава през 2018 година са с 56% над средните в останалите европейски страни, показват данните на Евростат.

Това прави Исландия най-скъпата страна на стария континент, изпреварвайки Швейцария (цени с 52% над средните), Норвегия (48%) и Дания (38%).

Снимка 435473

В тази класация следват Ирландия и Люксембург (плюс 27%), Финландия ( 23%), Швеция (19%), Великобритания (17%), Нидерландия (12%), Белгия (плюс 11%), Франция и Австрия ( 10%) и Германия ( 4%).

На другия край са България, Северна Македония и Турция с около 50% и по-малко от средните цени за Европа.

Както пише британският Daily Mail, пица със сирене в ресторант в Исландия струва на туристите около 17 евро, чаша вино - около 10 евро, а пинта бира (0,56 литра) струва почти 7 евро.

"У дома мога да си поръчам хамбургер, картофки, бира и да заплатя затова най-много 13 долара. Това е голяма разлика в цените, която значително се отразява на моя бюджет по време на пътуването в Исландия", цитира вестникът млад американски турист.

Както отбелязва изданието, високите цени в страната се обуславят от голямата зависимостта на острова от вноса на основни хранителни и други продукти, както и от големите акцизи върху алкохола. Не малка роля в това отношение играят и колебанията на националната валута, с които Исландия се сблъсква в последните няколко години.

Но от друга страна, пише Daily Mail, според статистиката средната работна заплата в Исландия е 4450 евро на месец. Затова на местните жители цените в магазините и ресторантите не се струват толкова високи, колкото на чужденците.

Исландия се готви за по-дълбока рецесия

Исландия се готви за по-дълбока рецесия

Заради фалита на Wow air

Миналата година Исландия е посетена от 2,3 чуждестранни туристи. Но според прогнозите на Централната банка, през 2019 г. икономиката на страната ще се забави зя първи път от 10 години. И това е свързано с понижаване на резултатите в туристическия сектор и с фалита на бюджетната авиокомпания Wow Air през март.