Преведено от исландски език, името на тази островна държава на север от континентална Европа означава "Ледена земя". Не е изненадващо, че приблизително 15% от територията на Исландия е заета от ледници.

Интересното, даже парадоксалното е обаче, че по-голямата част от леда за битови и промишлени нужди се внася от други страни, включително далечните САЩ, през Атлантическия океан.

Експерти обясняват защо исландците купуват лед от САЩ и други страни, въпреки че и те имат достатъчно собствен лед.

Снимка 381693

Източник: iStock

Как се появява името на държавата?

Историята на произхода на името "Исландия" е свързана с викингите, известни със своите героични дела в битки и пътувания. Има няколко легенди и истории, обясняващи произхода на това име.

През лятото Исландия цъфти зелено поради своя умерен и влажен климат, докато съседният остров Гренландия , буквално преведено като " Зелена земя ", е покрит със сняг и лед. Може би викингите са използвали креативен подход, за да привлекат вниманието и да разграничат новите земи, като им дадат привлекателно име, което може да послужи за разсейване на други моряци или да ги привлече през зимата, когато навигацията е станала по-малко опасна?

Снимка 327554

Източник: БГНЕС

Защо купуват лед?

Въпреки факта, че през зимата на остров Исландия има сняг и лед, а ледниците и айсбергите са навсякъде, по-голямата част от леда се внася от съседни европейски страни: Шотландия , Норвегия и Обединеното кралство . Този вносен лед се използва предимно за съхранение на риба (промишленият риболов на острова е много развит), месо, както и за другите ежедневни битови нужди, допълвайки конвенционалните хладилни системи.

Такова странно икономическо поведение може да се обясни с географското положение на Исландия. Тази островна държава се намира далеч на северозапад от основната част на Европа, което създава трудности при осигуряването на лед за населението. Производството и съхранението му на острова правят вноса по-удобно и рентабилно решение, колкото и странно да звучи.

Исландия, страна, изградена по скандинавския модел на икономика, е известна с високия си БВП на глава от населението. Но до голяма степен тя зависи от вноса на основни стоки: горива, машиностроителни продукти, електроника, храни и полуфабрикати. Като се има предвид малобройното население - около 360 хиляди души - и високата цена на местния труд, цената на исландските продукти е доста висока.

Снимка 515884

Източник: iStock

Нерентабилно е да използват собствен лед

Това обяснява защо Исландия внася лед от други страни, въпреки факта, че обемът му по стойност е под 1% от общия внос на страната. Наличието на импортен лед е важно, тъй като цената му е с 45% по-ниска от цената на леда, произведен "вътрешно".

Като цяло има много стоки, чието производство в страната е нерентабилно. Важно е да се отбележи, че Исландия, благодарение на своите развити геотермални и водноелектрически централи, има много по-ниска цена на електроенергия в сравнение с други европейски страни. А липсата на данъци върху вноса на лед в рамките на Европейския съюз допълнително намалява цената му.

Снимка 351496

Източник: iStock

Исландия разумно използва електроенергията

Правителството на Исландия разумно използва наличната електроенергия за производство на енергоемкия алуминий. През 2022 г. алуминият и неговите продукти представляват 40% от общия износ на страната и са донесли около 3 милиарда долара на страната.

Исландия, въпреки малкия си размер, се нарежда на десето място в света по отношение на производството на този индустриален метал. Големият обем на морския транспорт до Исландия също позволява на кораби, превозващи алуминий и риба, да внасят други стоки, включително лед.

Исландия, в стремежа си да се снабди с необходимите стоки, е принудена да разчита на внос, като купува лед и от страни партньори. Тази скандинавска икономика с относително голям БВП е ограничена от малкото население си и високите производствени разходи.

Затова вносният лед играе важна роля в икономиката на страната, като осигурява достъпност на този продукт и намалява разходите за неговото производство.