Пирамида е изоставено руско миньорско селище, намиращо се в архипелага Свалбард, Норвегия. Името му идва от планината с формата на пирамида, която се показва над долината. Част от група арктически острови, градът е един от най-северните в света.

Векове наред, архипелагът е бил земя без закони, посещавана само от изследователи и китоловци. В началото на 20-ти век обаче, няколко държави включително Норвегия, САЩ и Великобритания подписват договорът Свалбард, който дава власт на Норвегия над архипелага.

Снимка 304622

Източник: Wikipedia

Smithsonian пише, че руснаците не са включени в този договор и според Стив Колсън, арктически еколог в Университетския център в Свалбард, който живее и работи там от 1991-а насам "те винаги са били недоволни от този факт, защото по времето на подписването на договора, те са водели гражданска война и са били забравени."

Руснаците все пак имали късмет, защото според договора, всички подписали го, макар и по-късно, имат равни права да развиват и осъществяват търговски дейности на островите. Русия и повече от 40 други държави бързо се включват в споразумението.

Норвегия и новосъздаденият Съветски съюз най-много се възползват от възможността да развиват търговия в Свалбард. През 1926-та, Норвегия основава Лонгийър, който днес е най-населеният град на островите с около 2000 жители. Десет години по-късно, руснаците придобиват правата да използват находищата на въглища в Пирамида и Баренцбург.

Назначаването в Пирамида може и да е изглеждало като наказание за незапознатите, но всъщност работата е била една от най-желаните в целия Съветски съюз. Колсън обяснява, че градът е имал за цел да бъде образец за идеалното съветско общество. Всеки чужденец е можел да посети селището без виза и затова е служело за показ на най-доброто от СССР.

Стандартът на живот бил изключително висок и само най-добрите техници и работници били наемани в арктичния град. Културният дворец в града имал библиотека, зала за вдигане на тежести, игрище за баскетбол и голям салон, където давали филми и представления. Музиката също била от значение и жителите имали на разположение пиано, акордеони и други инструменти, а отопленият вътрешен басейн бил най-добрият на архипелага.

"Децата от Лонгийър ходеха там, за да използват басейна", споделя Колсън и допълва, че той е бил много впечатляващ за тези години.

След години просперитет, Пирамида запада поради няколко фактора, пише Bloomberg.

Снимка 304621

Източник: Wikipedia

Главният е ограниченият запас от годни за експлоатация въглища. Залежите не били толкова изобилни, както се очаквало и сондирането по-надълбоко се оказало скъпо. Много историци смятат, че въглищата никога не са били печелившо начинание и че истинската цел на колонията била разположението й на запад. След разпадането на Съветския съюз в началото на 1990-те, руснаците вече не можели да крият икономическите си проблеми зад Желязната завеса и подкрепата, нужна, за да се поддържа Пирамида, значително намалява.

През 1996-та полет от Москва, превозващ 141 работника заедно със семействата им (около 10% от населението на града тогава) се разбива при кацането и всички на борда загиват. След инцидента, много от семействата на загиналите решават да съдят компанията за въглища, Trust Arktikugol, която е собственост на Русия.

Скоро след това започва обсъждане за прекратяване на дейността в Пирамида. За да продължи тя, трябвало да се направят големи инвестиции в сондирането, но поради нестабилната икономика и управление на страната тогава, от компанията не искали да поемат подобен риск.

През 1998-а година е взето официално решение за затваряне на мината в Пирамида и работниците напускат селището, което води до обезлюдяването му до средата на октомври същата година.

Пирамида може да бъде посетен днес с полет от Осло до Лонгийър и три часово пътуване с лодка след това до града. При пристигане там, екскурзовод придружава туристите и ги пази с пушка в ръка, в случай, че някое животно като полярна мечка тръгне да ги напада.