Най-интересното нещо пред предстоящия аукцион на Sotheby's в Ню Йорк е нещо, което буквално не е от този свят: проби от повърхността на Луната, пише специализираното изданието Barron's.

Това са единствените познати проби, които са в частни ръце - и имат документ, който удостоверява тяхната автентичност. Те са били изкопани на юг от басейна "Маре Крисиум" ("Море на кризите") през септември 1970 г. от Luna-16 - първата мисия на Русия до Луната без човешко присъствие.

При връщането им на Земята, пробите са били връчени на Нина Ивановна Королева, вдовица на Сергей Павлович Королев, "главен дизайнер" и директор на Съветската космическа програма.Частиците вече смениха притежателя си един път на аукцион на Sotheby's през 1993 за $442 500. Купувачът, който остана анонимен, притежаваше пробите, съхранявани под стъкло с леща и надпис "ЧАСТИЦЫ ГРУНТА ЛУНЫ-16" за последните 25 години.

Очаква се в края на месеца, когато ще се проведе аукциона, те да бъдат продадени за между $700 000 и $1 милион.

Изключително рядко е лунни проби да бъдат продавани на аукцион, тъй като останалите са притежание на държавни агенции. САЩ е събирала такава по време на мисиите "Аполо" от 11 до 17, а СССР по време на Луна 16, 20 и 24. САЩ са подарявали частици от Луната на няколко държави, но по закон те не могат да преминат в частни ръце.

Пробите съдържат над 70 елемента и са на възраст над 3,4 милиарда години.

По време на аукциона ще бъдат представени и редица други предмети, включително лунна и космическа фотография и много други.