Хранителните продуктите с изтекъл срок на годност не могат да се консумират и всеки знае за това. Освен неприятно променения вкус, това може да бъде опасно за здравето. Има обаче продукти, които на практика не се развалят с години и векове и не е нужно да се притеснявате за срока им на годност.

Разказваме за 10 продукта, които не губят качеството и хранителната си стойност с течение на времето.

Снимка 358051

Източник: iStock

Мляко на прах

Ако млякото на прах е произведено в съответствие с технологията и опаковано в херметически контейнер, този хранителен продукт може да се съхранява за неопределено време, без загуба на вкус и хранителни качества.

Снимка 352180

Източник: iStock

Соев сос

Дори в отворен съд соевият сос не се разваля поне 3 години. В запечатаните опаковки срокът на годност на този продукт се увеличава, но това зависи от качеството на продукта, метода на производство и температурата на съхранение.

Ако соевият сос е естествено ферментирал, той може да се съхранява до 2-3 години. Съставът не трябва да съдържа консерванти.

Снимка 210475

Източник: spydersden.blogspot.com

Кленов сироп

Оказва се, че кленовият сироп може да се съхранява за неопределено време в запечатани опаковки. След отваряне на опаковката, продуктът е годен за консумация в продължение на няколко години, ако се съхранява на студено място.

Снимка 488298

Източник: iStock

Ориз

Оптималните условия за съхранение на ориза са при до 4,5 ° C. Зърното трябва да се съхранява в пластмасови контейнери или стъклени буркани. В хода на изследванията се оказа, че оризът може да се съхранява 30 години, без да губи своите качества.

Снимка 334558

Източник: iStock

Зрял боб

След като изследвали 30-годишен зрял боб, университетски учени отбелязват, че продуктът се е променил на външен вид, но все още може да се яде.

Снимка 474062

Източник: iStock

Сол

Солта е минерал, а не хранителен продукт, така че не се разваля. Но влагата е опасна за солта, защото минералът я абсорбира и тя става твърда. Но качествата на солта са запазени.

Срокът на годност на йодираната сол е около година. Това се дължи на летливостта на йода от състава, но и след това той става обичайно готвене.

Снимка 387790

Източник: iStock

Силните спиртни напитки

Спиртните напитки като коняк, ракия, уиски, ром, водка нямат срок на годност, ако се съхраняват на хладно, тъмно място и в запечатени съдове.

Снимка 407375

Източник: iStock

Оцет

Когато се съхранява на тъмно, студено място в херметически контейнер, оцетът няма да загуби качеството си в продължение на много години.

Снимка 448744

Източник: iStock

Захар

Захарта на кристали и пудрата захар, поставени в запечатани съдове, ще се съхраняват за неопределено време. Важно е да се избягва попадането на влага в съда.

Снимка 306431

Източник: iStock

Пчелен мед

В запечатан контейнер медът се съхранява завинаги, тъй като бактериите не могат да оцелеят в него. В египетска пирамида археолозите откриха мед на възраст 3 хиляди години, решиха да го опитат и продуктът се оказа годен за консумация!