Ипотечните кредити са традиционни при инвестиране на средствата на домакинствата. Българите са сред хората, които предпочитат да притежават жилища. Част от домакинствата разполагат с ликвидност, която при сегашните нива на възвръщаемост на депозитите, избират да насочат в друго средство. Това заяви главният изпълнителен директор на Unicredit Bulbank Цветанка Минчева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"В края на лятото се наблюдава забавяне на растежа на кредитирането. В момента има неравномерно нарастване на цените на пазара. В някои квартали на София, Варна или големи градове цените нарастват значително, докато в някои по-малки градове цените остават достъпни. Нашите икономисти смятат, че все още сме далеч от имотен балон, тъй като нивата все още са далеч от това, което видяхме през 2008 година", заяви тя.

В сравнение с предишната криза т 2008 година, "банките са доста по-разумни"

"Условията, които банки прилагат при оценката на кредитоспособността са структурирани. През последните години няма разхлабване на тези критерии. Много често се случва, клиентите на които сме отказали кредит да казват, че това е правилното решение за тях. Ролята на банките е свързана точно с това да помогне за правилното решение", заяви Минчева.

"Скоро беше повишен антицикличния буфер, което банките веднага ще вземат предвид, но системата в момента разполага с достатъчно свободен капитал да поеме това увеличаване и това не е заплаха за самата банкова система", коментира тя.

По думите й пазара на ипотечни кредити е много динамичен и конкурентен.

"У нас имаме най-ниските лихви за последните 20 години. От друга страна повечето кредити от този тип са обвързани с базовите лихвени проценти. В момента сме в отрицателната зона на тези проценти, те са много ниски, така че когато клиент избере ипотечен кредит, който се формира от плаващ лихвен процент, какво е в повечето случаи, тогава цената му зависи от това как ще се движи тази база. Това, което икономистите ни очакват в момента е, в средносрочен план, да се запазят сегашните ниски нива на базите. Не предвиждаме, засега, повишаване на лихвените проценти за ипотеките", коментира тя.

Според Минчева от няколко години живеем в зона на ниски, дори отрицателни лихви.

"Случи се така, че западноевропейския пазар отдавна премина в зоната на отрицателни лихви- нещо, което се случи и у нас през последната година. Банките има разходи, свързани с това да съхраняват ликвидността и плащат такси върху цялата ликвидност, която е над задължителните минимални резерви, така че това се пренесе върху цените на привлечените средства. Виждаме много клиенти да инвестират в друг тип инвестиционни продукти, като схеми за колективно инвестиране. В западните страни около 30% от спестяванията на хората са в такъв тип продукт", заяви тя.

Качеството на бизнеса в момента

По думите й основните предизвикателства пред икономиката в момента са две неща. Единото е здравната криза.

"Колкото по-бързо излезем от здравната криза, толкова по-бързо ще се възстановим икономически и ще можем да видим силен растеж на БВП. Имаме по-малко чуждестранни туристи, домакинствата продължават да отлагат потреблението, инфлационният натиск и др.", заяви тя.

От друга страна виждаме забавяне на инфраструктурните проекти, което също се отразява на бизнеса. "Очакваме след средата на 2022 година, тези два фактора да се развият положително", коментира тя.

Зелени сделки и предизвикателствата, идващи с тях

Според нея следващата година се очаква от банките да "замерват" т. нар. въглероден отпечатък на портфейла. Все още се работи по критериите за това и начина, по който ще стане. "Очаква се и провеждането на "климатично стрес тестове".