Икономическите проблеми би трябвало да са най-големият казус в момента, имайки предвид, че се намираме в криза. Първият проблем е справянето с последствията от пандемията. Трябва да се направи всичко възможно за предприятията, които имат проблеми и нужда от някаква форма на подпомагане. Ще имаме и сериозен дефицит през тази година и трябва да се подхожда внимателно в изготвянето на бюджет. Това заяви икономистът и главен редактор на платформата Екип Георги Вулджев в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

"В бюджетa ситуацията е много оскъдна, но по линия на еврофондовете за подпомагане ще постъпват средства. Трябва да бъдат усвоени възможно най-ефективно. През следващите пет-шест години там ще постъпят сериозни суми, които използвани добре, ще са ефективни и биха подобрили възстановяването", смята Вулджев.

По думите му видимо за ЕС приоритет е енергетиката и 30% от постъпилите пари трябва да отидат за мерки, свързани със зелена икономика и там трябва да е големият фокус.

"Трябва да се помисли и как да се стимулират инвестициите по линия на определени данъчни реформи -важни мерки за стимулиране на инвестициите и задвижване на двигателя на бизнеса", смята той.

Каква е ролята на фискалния резерв?

По думите на Вулджев фискалният резерв събира свободен финансов ресурс, който може да се използва в определени приоритетни направления.

"Част от него е Сребърният фонд, който трябва, в случай на необходимост, да подпомага финансовата стабилност на пенсионната система. Има сметки за НЗОК, НОИ. Тези пари са маркирани за определени сектори и по голямата част от тях не са свободни. Това означава, че към момента ние може би сме на отрицателен свободен ресурс и сме започнали да "ядем" от тези маркирани средства, но трябва да се възстановят в края на фискалната година", заяви той.

Къде отиват взетите пари?

"В закона не е много добре записано за какво могат да се използват фискалните ресурси. Проблем е и, че няма подробна разбивка в статистиката по кое направление колко пари има. Има и неяснота и хаос в харченето на тези пари и трябва законът да се реформира в тази част", заяви той. Според Вулджев има надежди, че данъчните постъпления ще се подобрят през второто тримесечие.

Безработицата

Според Вулджев едва ли ще има сериозна промяна в краткосрочен план при безработицата.

"Не видяхме сериозен скок на безработицата, както в било при предишни кризи и това е по линия на тези програми за подпомагане. Важно е обаче и какво ще стане след като мерките спрат, особено след като вдигне мораториума по кредитите. Очаквам да се удължи още мораториума с още едно полугодие вероятно", заяви той.

"Правителствата могат да използват дотолкова ресурси, доколкото бюджетите могат да понесат, което е свързано с това до колко дълго ЕЦБ може да обслужат този дълг. При нас, които не сме в Еврозоната, ограниченията са доста по-категорични и ние няма да можем да продължим да сме на хронични дефицити дълго време и от тази година нататък ще трябва да мислим как да съкращаваме дефицита.", заяви той.

Ще влезем ли в еврозоната през 2024

По думите му 2024 е оптимистичен срок за влизане. "Това не е особено реалистичен сценарий, защото може да се мисли за влизане когато имаме напълно възстановяване от кризата и за България и за Еврозоната, което може да не се случи за толкова кратък период от време. Но ние не печелим нищо стратегическо от това да се присъединим. Дори се излагаме на повече рискове. Може да се окаже, че трябва да подпомагаме други членки на Еврозоната, като най-критично е в Италия", заяви той.

"Еврофондовете у нас не се използват много ефикасно и много често захранват една или друга корупционна схема, затова е нужна промяна и да се преразгледа начина, по който тези пари пари се използват", коментира още той.

Подобряване на износа в дългосрочен план

По думите н Вулджев за това са необходими реформи, които да допринесат за подобряване на конкурентоспособността на нашата икономика.

"Тук навлизаме в сфери като образование, по линия на това как да привличаме чуждестранни инвеститори, за да имаме износ с по-висока добавена стойност. Имаме сериозен проблем с кадрите на пазара на труда и това е причина някои инвеститори да ни избягват и да отиват в други държави. Има проблеми в администрацията и може да се помисли и за промени в данъчната система", заяви той.

Според него в през 2020 г. не претърпяхме толкова сериозен срив на БВП, в сравнение с други държави.