В края на 90-те години в Национален парк Йелоустоун, САЩ, е заровен сандък със скъпоценни камъни и златни монети на стойност 1 милион долара. Той беше скрит от колекционера от Илинойс Форест Фен, както той разказа на света в своята автобиография, публикувана през 2010 г. В книгата имаше девет улики - след като ги реши, човек можеше да намери съкровището.

Хиляди хора започнаха да търсят и четирима дори загинаха. Но тази година сандъкът със съкровището най-накрая беше намерен от мъж, който не разкри самоличността си. Тази история за лов на съкровища приключи, но има още много невероятни примери за хора, които намират съкровище в задния двор на къща, на битпазар и дори в стената на собствената си къща. Предлагаме ви няколко истории с неочаквани открития, които направиха хората богати.

Снимка 298229

Източник: iStock

Британка купува пръстен за 10 паунда на базар, който се оказва с истински голям диамант

Преди доста години 55-годишната британка Дебра Годард купува пръстен за £10 на базар. Пръстенът стоял в кутийката 33 години и през цялото това време жената смятала, че камъкът върху него е обикновено стъкло. Но се случи нещастие: майката на Дебра губи всичките си спестявания, а Дебра си спомня за пръстена. Тя го занесла на бижутер и се оказало, че камъкът на пръстена е истински диамант с тегло 26,27 карата. Аукционна къща Sotheby's потвърждава автентичността на камъка, а Дебра получи 470 000 паунда.

Снимка 373904

Фермер загубил чук ​​на полето, но намерил съкровище на стойност 3 милиона паунда

През 1991 г. британският фермер Ерик Лоус загубил чука си, докато работел на полето. Заедно с приятел, който имал металотърсач, започнали да го търсят, но намерили нещо друго. Както е редно, приятелите съобщили за находката на властите. Съкровището съдържало почти 60 фунта златни и сребърни предмети и повече от 15 хиляди римски монети. Археолозите са установили, че тези предмети датират от 410 г. сл. Хр., когато Великобритания се отделя от Римската империя. Няколко десетки такива съкровища са открити на Острова, но това се счита за една от най-големите находки досега.

Снимка 554001

Източник: Wikipedia

Снимка, купена в магазин за сувенири за долар, е оценена на $5 милиона

През 2010 г. колекционерът Ранди Гуджаро влиза в магазин за подаръци във Фресно, Калифорния. Той купува там три стари фотографии за по един долар и ги слага в колекцията си. Героят, изобразен на една от снимките, му се струва много познат и Ранди не го оставя мисълта, че тя изобразява нещо важно. Той дава снимката за разглеждане в една нумизматична кантора.

Оказа се, че снимката изобразява един от най-известните американски престъпници от втората половина на 19-ти век - Били Хлапето, брутален убиец, превърнал се в символ на Дивия Запад и изпратил девет души в отвъдния свят. Останалите мъже в образа се оказаха членове на бандата на Били. Находката беше оценена на 5 милиона долара, тъй като има само две оригинални снимки на Били Хлапето, включително тази.

Снимка 553998

Източник: Wikipedia

Картината на Джаксън Полок е купена за забавление за 5 долара

В началото на 90-те години на миналия век американката Тери Хортън се отбива в магазин за предмети втора употреба. На стената има странна картина, която Тери решава да подари на приятелката си, за да се забавлява. Картината струва 8 долара, но жената я спазарява за пет. Кой би дал за такава глупост за осем долара? Платното се оказа голямо и не се побира в жилището на приятелката на Тери, така че трябвало да го продадат на гаражна разпродажба. Там учител по рисуване случайно вижда картината и попита дали Джаксън Полок е авторът на това произведение? Пенсионраката, която някога е работил като шофьор на камион, не знае кой е Джаксън Полок, но решава да провери автентичността на картината.

Оказа се, че това е едно от платната, които художникът създава, като пръска боя върху платното, използвайки техниката на капковите картини, благодарение на която Полок става световно известен. Вярно е, че Хортън трябвало да изстрада доста, преди да докаже автентичността на картината. Но след дълги дебати сред изкуствоведите, автентичността на картината била установена от експерт, който открил пръстов отпечатък върху платното, който съвпада с тези на Полък.

Картината беше оценена на 50 милиона долара и за тази история беше направен документален филм.

Снимка 457972

Източник: iStock

Златно съкровище на стойност 650 000 долара е открито в пиано

В чест на 110-годишнината на Британския колеж Bishop's Castle Community College благородното семейство Хамингс решава да направи луксозен подарък - старо пиано, изработено през далечната 1905 година. Инструментът не е бил използван повече от 30 години и колежът извика акордьор, за да го настрои. Когато 61-годишният Мартин Бакхаус отваря пияното, той намира седем платнени чанти, завързани с кожени връзки точно под клавишите.

Всяка торба е пълна със златни монети, повечето от които са от управлението на кралица Виктория. Съкровището е било скрито в пияното през 20-те години на миналия век, а самоличността на неговия собственик остава мистерия. За съжаление семейството, което дари пианото на колежа, не получи нищо съгласно британското законодателство, но акордьорът и колежът си поделиха наградата от 650 000 долара.