Пореден тежък удар понесе доскорошният международен банков гигант Credit Suisse - сингапурски съд разпореди трезорът да плати 926 млн. долара на бившия грузински премиер Бидзина Иванишвили заради това, че е допуснал част от поверените му пари да бъдат откраднати.

Контекст: Според магистратите банката не е направила необходимото, за да спре съветника от Credit Suisse Trust Патрис Лескодрон да извършва недобросъвестни действия с големи парични суми. Той беше осъден в Швейцария през 2018 г. за това, че е подправял подписите на бивши свои клиенти, сред които и Иванишвили. След това фалшифицирал информация за сделки и криел загубите в рамките на схема, която му донесла милиони.

"Потъналата" Credit Suisse отчете загуби за $68 милиарда

"Потъналата" Credit Suisse отчете загуби за $68 милиарда

Ще бъде ли спасена практически фалиралата банка?

Лескодрон беше освободен през 2019 г. и се самоуби през 2020 г.

Кой е Бидзина Иванишвили: Бизнесменът и милиардер натрупа по-голямата част от състоянието си в Русия по време на приватизацията през 90-те. От 2003 г. е обратно в Грузия, а през 2012-2013 г. влезе в политиката и даже беше премиер на страната.

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария създава гигант с общи активи от $5 трилиона

През 2005 г. той е поверил 1,1 млрд. долара на Credit Suisse Trust, става ясно от документите по делото.

Снимка 619806

Източник: GettyImages

Детайли: Според съда в Сингапур банката "е поставила на първо място важността на г-н Лескодрон за запазването на големия клиент в лицето на ищеца и това е било за сметка на основния ѝ ангажимент да гарантира безопасността на активите".

В продължение на около 2 години от Credit Suisse са били наясно, че служителят им нарушава разпоредбите, но през цялото време просто са чакали писмен отговор от него за действията, които е предприемал, става ясно от съдебното решение.

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%
Обновена

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%

Това коментира швейцарският министър на финансите

От друга страна: "Днешното съдебно решение е погрешно и води до много сериозни правни проблеми", заявиха от Credit Suisse, като добавиха, че ще обжалват.

Още нещо: Това е доста тежък "наследен" проблем за UBS, които придобиха закъсалата банка след сделка, реализирана с помощта на швейцарското правителство. По-лошото е, че не е единственият, в това число - и единственият с участието на Иванишвили.

Прокуратурата на Швейцария разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

Прокуратурата на Швейцария разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

UBS придоби своя конкурент за $3,23 милиарда

През март миналата година съд на Бермуда обяви, че грузинският милиардер и семейството му трябва да получат 600 млн. долара от местната животозастрахователна компания на Credit Suisse отново заради лошо управление. В момента делото се гледа на втора инстанция.