И милиардерите филантропи също съкращават - това е изводът от скорошните събития в глобалната фондация "Отворено общество", основана от Джордж Сорос. Само месец, след като ръководството беше поето от най-младия му син Александър, организацията обяви, че ще освободи най-малко 40% от служителите си по света, пише онлайн изданието на CNN.

Контекст: След като натрупва състояние с поредица от успешни инвестиции, Сорос-старши започва да подкрепя различни либерални и прогресивни каузи по света. От 1984 г. до момента той е дарил на "Отворено общество" около 32 млрд. долара.

Фондацията определя себе си като "най-големият частен дарител на независими организации, които работят за правосъдие, демократично управление и човешки права".

Александър Сорос е наследникът на империя за $25 млрд.

Това е наследникът на империята "Сорос"

Той ще поеме контрола над фондацията на баща си Джордж Сорос, както и над активи за 25 млрд. долара

Противниците на Сорос от консервативния спектър твърдят, че "Отворено общество" е инструмент за политическо влияние.

Детайли: В официална позиция, подписана от Александър Сорос и президента на фондацията Марк Малох-Браун, се посочва, че предстоят "значителни промени" в модела на работа.

Инвестицията, която Джордж Сорос определи като "трагична грешка"

Инвестицията, която Джордж Сорос определи като "трагична грешка"

Финансистът с пореден остър коментар за правенето на бизнес в Китай

"Чрез този нов модел Бордът на "Отворено общество" цели да трансформира дейностите в глобалната мрежа с цел организацията да стане по-гъвкава и способна да надгражда върху предходните си постижения и да реагира на спешните и нововъзникващи предизвикателства", пишат още двамата.

Пред CNN от "Отворено общество" уточняват, че в резултат на "тежки решения" най-малко 40% от около 800-те служители на фондацията по света ще бъдат освободени.