Поне една група от британци се справя добре в разкъсана от Brexit Великобритания: ексклузивният клуб на милиардерите, пише Bloomberg.

15-те най-богати британци в индекса на изданието са натрупали нови $28 милиарда към богатството си, откакто страната гласува да напусне Европейския съюз на 23 юни 2016 година. $18 милиарда от тях те са спечелили само тази година и общото им богатство вече е $109 милиарда.

Двама души, които са сред най-гласовитите поддържници на Brexit, са натрупали най-много: Джим Ратклиф (основател, председател на борда и главен изпълнителен директор на Ineos Group) и Джеймс Дайсън (основател и главен изпълнителен директор на Dyson Ltd.) - $13,7 милиарда и $6,7 милиарда съответно.

Така Ратклиф измества Хю Гросвенър, херцог на Уестминстър, като получава титлата най-богатия човек във Великобритания.

Увеличеното им богатство контрастира ярко с икономическата стагнация на Острова след гласуването. През февруари гуверньорът на централната банка Марк Карни заяви, че икономиката страда заради Brexit, а институцията намали прогнозата си за тази и следващата година.

Пазарът на труда остава силен, тъй като множество европейци напуснаха. Бизнесът обаче намалява разходите заради очакването, че икономическото забавяне може да се превърне в тежка рецесия, ако Великобритания напусне ЕС без сделка.

Най-богатите хора на Великобритания могат да се справят с подобна неигурност. Помага им и че те вече съвсем не държат да се намират на Острова - над половината от британските предприемачи в класацията на Bloomberg вече не са британски граждани.През февруари стана ясно, че 66-годишният Рафклиф търси начин да избегне плащането на 4 милиарда паунда данъци, включително и чрез преместване в Монако.

Богаташите бягат от Великобритания. Къде отиват да живеят?

Богаташите бягат от Великобритания. Къде отиват да живеят?

Най-заможната част от британското население започна да се премества от Острова