Шефът на медицинския стартъп Theranos, Елизабет Холмс, ще плати $500 000 заради разследване от страна на Комисията за ценни книжа на САЩ (SEC) за измама на инвеститори.

Властите обвиниха Холмс и бившия президент Theranos, Рамеш Балвани за привличането на повече от 750 милиона щатски долара средства от инвеститори по измамни начини.

Според SEC те преувеличават или направо лъжат за технологиите и финансовите резултати на компанията в презентациите за инвеститори и в статии в медиите. 

Това далеч не е първата мошеническа схема в последните десетилетия. По-долу разказваме за някои от най-големите финансови измами в бизнеса, ощетили хиляди хора.

Снимка 364035

Източник: Wikipedia

Чарлс Понци (Дружество за обмен на ценни книжа)

Тип измама: финансова пирамида. Щети за около 20 млн. долара и наказание 5 години затвор. 

Чарлз Понци е финансист измамник, добил световна слава: на негово име е кръстена лъжлива инвестиционна схема известна в света като "схема на Понци". През 1919 г. създава своята компания Securities Exchange, в която той е единствен служител и собственик.

Дружеството е регистрирано в Бостън и е наречено "Дружеството за обмяна на ценни книжа". Компанията издава дългови разписки, с които се задължава да плати след 90 дни $1500 за всеки внесени 1000 долара. Той изплаща тези средства за сметка на новите постъпления. 

Пирамидата се срива през лятото на 1920 г. поради съдебно дело от един от вложителите на име Даниелс, който претендира за 50% от печалбите на Понци. Замразяват сметките на Понци, той обявява временно спиране на приемането на депозити. Вложителите се втурват да си теглят парите.

На 12 август 1920 г. Понци е арестуван, установени са задължения от 7 млн. долара и наличност по сметките 4 млн. долара.

Компанията е обявена в несъстоятелност, а Понци е осъден през октомври същата година на 4 години затвор.

Бърнард Еберс (WorldCom)

Щети за $100 милиарда, тип измама: фалшиви финансови отчет. Наказание: 25 години лишаване от свобода. 

Бернард Еберс е американски бизнесмен от канадски произход, съосновател и генерален директор на телекомуникационната компания WorldCom.

През 2005 г. той бе признат за виновен, че е подправил финансовите резултати на WorldCom за суми общо над 11 млрд. долара. Това предизвиква един от най-големите банкрут в историята на САЩ - през 2002 г. компанията с активи за над 100 млрд. долара и дълг над 40 млрд. долара е обявена във фалит.

Осъден е на 25 години лишаване от свобода.

Джордан Белфорт (Stratton Oakmont)

Щети за $ 200 милиона, вид измама - манипулирането на пазара. Наказание: 22 месеца затвор и глоба от $ 100 милиона. 

Джордан Белфорт през 1990 г. основава брокерската фирма Stratton Oakmon. Тя се занимава с продажбата на изгодни акции по телефона, като убеждавала инвеститорите да влизат в измамни сделки. 

Stratton Oakmont има повече от хиляда служители и финансови транзакции с общ оборот от над един милиард долара.

Белфорт е осъден през 1998 г. за измами и пране на пари.

Снимка 364040

Източник: flickr

Джеймс Пол Люис-младши (FINANCIAL ADVISORY CONSULTANTS)

Щети за $311 милиона, вид измама - финансовата пирамида. Присъда: 30 години затвор и глоба от $156 милиона. 

Джеймс Пол Люис младши създава една от най-големите и най-дълго съществувалите финансови пирамиди в САЩ. За около 20 години Люис получава от инвеститорите около 311 милиона долара, като обещава им много високи доходи.

Измамната схема, който Луис управлява е класическа финансова пирамида; Парите от новите инвеститори отиват за заплащане на предходните вложители вкл. и за самия Люис.

През 2006 г. той беше осъден мошеничество и пране на пари.

Снимка 360171

Източник: iStock

Майкъл де Гусман (Bre-X Minerals)

Щети за 3 милиарда долара. Тип измама - фалшиви данни за златните запаси.

През 1993 г. Майкъл Гусман обявява намирането на златното находище Busang в Индонезия. Първоначално златните запаси са оценени на 30 милиона унции, след това на 70, а накрая на 200 милиона унции. Според някои доклади уникалният находище съдържа 3-4% от световните златни резерви.

През следващите три години акциите направо летят нагоре и стойността на компанията Bre-X Minerals нараства от 1 до 6 милиарда долара.

В крайна сметка Bre-X формира партньорство с Freeport-McMoran, американска компания, оперираща в провинция Irian Jaya.

Но преди да поеме задълженията Freeport настоява да извърши нов одит и да провери отново всички данни. Резултатите са зашеметяващи в полето Busang не е златно находище и там няма никакво количество от жълтия метал.

След одита стойността на компанията от 6 млрд. долара е сведена до нула, а по странно съвпадение главният идеолог на измамата Майкъл де Гусман седмица преди проверката пада от хеликоптер.

Самуел Израел Трети ( хедж фонд Bayou)

Щети за $ 350 милиона, вид измама - предлага нереалистично висок доход. Наказание: 20 години затвор и глоба от $200 милиона

Американският финансов мошеник Сам Израел създава през 1996 г. фонд за рисков капитал Bayou, на който е и изпълнителен директор.

До 2005 г. фондът е привлякъл инвестиции за повече от 2 млрд. долара. Междувременно Bayou няма реални доходи. 

Израел използва класическата пирамида "Понци": с пари от нови инвеститори, осигурява приходите на предишни вложители.

През 2008 г. съдът установи, че Сам Израел е виновен за причиняване на щети, оценени на 350 милиона долара.

Джоузеф Накчио ( Qwest Communications International )

Щети за $3 милиарда, тип измама - търговия с вътрешна информация. Наказание: лишаване от свобода 6 години. 

Бившият президент на Американската телекомуникационна компания Qwest Джоузеф Накчио (Joseph Nacchio) е признат за виновен на 20 Април 2007 по 19 обвинения за търговия с вътрешна информация. 

По време на съдебния процес в Денвър е установено, че той е продал акции на Qwest Communication за около 50 милиона долара, след като има поверителна информация, че компанията няма да може да постигне финансовите си цели.

Снимка 364037

Източник: YouTube

 Бари Минков (ZZZZ BEST INC.)

Щети: $ 100 милиона, вид измама - пирамидална финансова схема. Наказание: 25 години затвор и глоба от $ 26 милиона. 

През 1987 г., когато Бари навършва 20 години, капитализацията на неговата компания ZZZZ Best е $280 милиона, а стойността на притежаваният от Минков пакет акции се оценява на 100 милиона долара.

За своя успех и на компанията му ZZZZ Best "Дженерал мотърс в почистването на килими", предприемачът чете лекции пише книга, гостува в телевизионното шоу на Опра Уинфри.

Но през 1988 г. журналистите разкриват, че тази компания фактически не съществува не съществува, а за листването й на борсата и провеждането на IPO той е фалшифицирал няколко десетки хиляди документи.

Снимка 364038

Източник: Enron

Джефри Скилинг (Enron)

Щети за $ 74 милиарда, вид измама - фалшифициране на финансовите резултати. Наказание: Скилинг е осъден на 24 години затвор и глобен с $ 45 милиона. 

Джефри Скилинг е обвинен в 35 измами, сделки с ценни книжа на базата на вътрешна информация и редица други престъпления, свързани с банкрута на енергийния гигант Енрон.

Той не признава вината си за по нито една от точките на обвинението. 

Бившият управляващ директор на корпорацията Enron Джефри Скилинг получи от американския съд 24 години и 4 месеца затвор за мошеничество и машинации в счетоводните отчети, в най-големия корпоративен скандал в историята на САЩ.

Снимка 364036

Източник: flickr

Бърни Мадоф (Bernard L. Madoff Investment Securities)

Щетите за $ 65 милиарда, вид измама: финансова пирамида тип "Понци". Наказание: 150 години затвор и глоба от $ 170,0 милиарда. 

Финансовата пирамида, организирана от Бърнард Мадоф, по оценки на експерти, е най-голямата подобна афера в историята на финансовите измами. Броят на жертвите варира от един до три милиона души и стотици финансови институции, размерът на щетите се оценява на около $ 64,8 милиарда. 

Сред жертвите на Мадоф са най-голямата италианска банка Уникредит (101 млн. долара) и японската Номура (303 млн.), френският финансов гигант БНП Париба с 464 млн. долара и т.н. Белгийската банка Дексия съобщава, че нейни частни клиенти са инвестирали във фирмите на Мадоф 107 млн. долара. Сред пострадалите се оказват и много благотворителни фондации, еврейски организации, както и знаменитости като режисьора Стивън Спилбърг и издателя милиардер Морт Цукерман.

Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че "всичко е било една голяма лъжа" и че "новата гигантска схема на Понци" е реализирала "загуби" в размер на 50 млрд. долара.

В случая "инвестиционната компания" на Мадоф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да ги влага в каквито и да било активи. На първите "инвеститори" се изплаща "дивидент" от постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори.