Шведският милиардер Стефан Персон получи хубав подарък за пенсионирането си от инвеститорите в гиганта в модната индустрия H&M, пише Bloomberg.

Новината за рокадите в компанията и за това, че за първи път в своята 70-годишна история производителят ще бъде оглавен от жена донесе 9,4% ръст на акциите. Това, от своя страна, донесе 1,4 милиарда долара към богатството на досегашния председател на H&M Петерсон.

Последният се оттегля от поста си, а на негово място като председател ще застане сина му Карл-Йохан. Неговата досегашна позиция на главен изпълнителен директор пък ще бъде заета от Хелена Хелмерсон, която в момента е главен оперативен директор.

За първи път в 70-годишната си история H&M ще бъде управлявана от жена

За първи път в 70-годишната си история H&M ще бъде управлявана от жена

Рокади в ръководството на шведския гигант

Поскъпването на акциите помага на Петерсон да останат най-заможното семейство в Швеция с общо над 20 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Хелен Халмерсон, от своя страна, започва да работи за H&M още през 1997 година. Тогава тя е икономист в компанията. Хелмерсон е назначена за главен оперативен директор преди едва година, но сега продължава с изкачването в кариерата си.

При назначаването на Карл-Йохансон за главен изпълнителен директор през 2009 година ефектът беше подобен - около 10% ръст на акциите на производителя.

H&M от 40-те години до днес: Шведската марка, превърнала се в емблемата на масовата мода

H&M от 40-те години до днес: Шведската марка, превърнала се в емблемата на масовата мода

Тя остава една от най-разпознаваемите скандинавски компании