72-годишният председател на шведската модна марка H&M - Стефан Персон, слиза от поста си 20 години, след като поема ръководството на гиганта. Милиардерът ще отстъпи мястото си на своя син, съобщава Bloomberg.

Карл-Йохан Персон, който досега е бил главен изпълнителен директор на групата, ще бъде заместен от главният оперативен директор Хелена Хелмерсон, става ясно от официално съобщение на компанията. Това ще бъде първата жена, която ще застане начело на компанията в нейната 70-годишна история.

Това съобщение идва успоредно с обявените резултати на H&M за третото тримесечие на миналата година, които показват печалба преди облагането с данъци в размер на 5,4 милиарда крони или 561 милиона долара при прогноза за такава от 4,8 милиарда крони.

Младият Персон, който също като баща си влиза в клуба на милиардерите, е главен изпълнителен директор на шведския гигант от 2009 година. Той е човекът зад трансформацията на компанията по пътя на онлайн търговията.

Халмерсон, от своя страна, е дългогодишен кадър на H&M. Тя зяпочва работа за производителя през 1997 година в отдел продажби. Тя е на позицията главен оперативен директор от едва една година.