Нетната стойност на състоянието на на Марк Зукърбърг спадна с близо 10 милиарда долара само за седмица, след като Coca-Cola, Starbucks и други големи гиганти спряха рекламите си в социалната мрежа на технологичния гигант, според Bloomberg.

Въпреки че личното богатство на Зукърбърг е намаляло, той все още остава един от най-богатите хора в света, пише Business Insider.

Зукърбърг няма особено добър вкус когато става въпрос за коли, дрехи и пътувания. Той обаче има афинитет към недвижими имоти - наскоро плати 60 милиона долара на два имота на езерото Тахо.

Като член на Giving Pledge и съосновател на Chan Zuckerberg Initiative, която той започна със съпругата си Присила Чан, Зукърбърг също е посветил голяма част от богатството си на благотворителни каузи.

Колкото и да харчи от парите си, изглежда, че на Зукърбърг винаги ще си остане милиардер. Ето няколко факта, които показват колко богат е наистина Зукърбърг.

  • Зукърбърг е толкова богат, че може да живее с годишна заплата от 1 долар

Преди, от заплатата и бонусите си във Facebook, той изкарваше 770 000 долара, но е намалил заплатата си до сегашния си процент през 2013 г. Това означава, че огромен дял от богатството му е обвързан с акциите на Facebook. Той притежава близо 17% от компанията. За съжаление на Зукърбърг, това означава, че спадовете в цената на акциите на Facebook оказват голямо влияние върху личното му състояние.

  • Всяка година след първичното публично предлагане на Facebook през 2012 г., Зукърбърг добавя средно 9 милиарда долара към нетното си богатство.

С над 16 млрд. долара Facebook е второто най-голямо технологично IPO в историята. Оттогава акциите на компанията са нараснали с над 408% при текуща пазарна капитализация от 547 милиарда долара, съобщава Fortune.

  • Богатство на Зукърбърг намаля значително през тази година, след като Coca-Cola спря рекламата си в социалната мрежа - но той все още има място в топ 10 на най-богатите в света.

Кампанията #StopHateforProfit от американските групи за граждански права набра скорост и много големи марки се присъединиха към спирането на рекламите си социалната мрежа. Но въпреки това, към 28 юни 2020 г. Bloomberg нарежда Зукърбърг като четвърта най-богата личност в света.

  • През 2018 г. Зукърбърг печели приблизително 1,7 милиона долара за час, според предишни изчисления на Business Insider.

На Зукърбърг му трябваше по-малко от час и половина, за да спечели това, което средният американец с бакалавърска степен ще спечели през живота си - 2,2 милиона долара, според администрацията на социалното осигуряване.

Средната американска жена с бакалавърска степен ще спечели 1,3 милиона долара през живота си, според SSA.

За по-малко от две минути Зукърбърг прави това, което е необходимо на средния американски работник да спечели за цяла година - 48 328 долара.

Според изчисленията на Business Insider Зукърбърг спечели 28 558 долара на минута през миналата година.

  • Нетното богарстов на Зукърбърг е по-голямо от Брутния вътрешен продукт на Йордания, Никарагуа и Ямайка - взети заедно. БВП на Йордания е около 46,4 милиарда долара, на Никарагуа е 12,5 милиарда долара, а на Ямайка - 16,7 милиарда долара.

Зукърбърг може да даде на всеки един човек в САЩ по 100 долара и все още да има повече от половината от 82,3 милиарда долара от своето богатство.

Понастоящем населението на САЩ е 329 870 195, според последното преброяване на гражданите в страната. Ако той даде на всеки американец по 100 долара, това ще струва на Зукърбърг приблизително 32,9 милиарда долара.