Германия е четвъртата държава в света по брой на милионерите, които живеят там, както и номер 3 по броя на милиардерите там след САЩ и Китай.

В най-голямата икономика на Стария континент живеят над 1 милион богаташи със състояние над 1 милион долара, а от тях над 15 800 души разполагат с повече от 30 милиона долара, показват изчисленията на специалистите от Wealth-X към 2018 година.

Що се отнася до германските градове, в които живеят най-много милионери и милиардери, това са Мюнхен, Щутгарт и Франкфурт. Близо 85 хиляди от хората с над 1 милион долара или малко повече от цялото население на Добрич живеят в първия от тях.

Снимка 425547

Броят на заможните хора в Германия се е увеличил осезаемо през последните няколко години заради силното представяне на местната икономика. Към края на миналата година те управляват активи, изчислявани на общо 3,010 милиарда долара, като тяхното богатство е нараснало с близо 5% в сравнение с 2017 година.

За сравнение супербогаташите във Великобритания и Франция са съответно малко над 893 хиляди и 877 хиляди души и притежават общо състояние от съответно 2,426 и 2,449 милиарда долара.

Снимка 425546

"Голяма част от тях са спечелили своето богатство като комбинация от наследство и собствени усилия. Също така там значително по-голям дял от милионерите са постигнали това със собствени усилия в сравнение със средното равнище за света", посочват от Wealth-X.

По-конкретно казано 44,7% от богаташите в страната влизат в първата група. Тези, станали милионери благодарение на собствените си усилия, са с дял от 28,9%.

41% от активите им са разпределени като участие в публични компании, а 31,5% - в неборсови дружества. Над 23 на сто са активите на германските богаташи в кеш, а едва 4,3% са в имоти и други подобни.

Снимка 425548

Що се отнася до различните сектори, в които те развиват бизнес, в топ 5 влизат промишлената индустрия, производството на храни и напитки, автомобилостроенето, строителството и здравеопазването.

Друга специфична характеристика за Германия е и това, че значителен дял от супербогаташите са по-възрастни от средното равнище в глобален мащаб. Близо 70% от тях са във възрастовите групи между 50 и 65 години и между 65 и 80 години.