Световните лидери, много от които милиардери, се спуснаха към Давос, Швейцария, за срещата на Световния икономически форум тази седмица.

Макар някои милиардери като Бил Гейтс държат от години титлата на най-богатите хора в родината си, други тепърва се изкачват на челните позиции.

Представяме ви списък на Business Insider на най-заможните хора в 33 държави по света. Настоящото класиране и нетното състояние са базирани на данни в реално време и подлежат на промяна.

Най-богатият човек в Украйна: Ринат Акметов

Нетно състояние: 4,9 млрд. долара

Богатството на Акметов се състои от DTEK – енергийната му компания, и Metinvest – производител на стомана. В последно време състоянието му пострада от слабо търсене и рязък спад на цените на стоманата и желязната руда. Продължаващият конфликт в Украйна допълнително удари богатството му.

Най-богатият човек в Нова Зеландия: Греъм Харт

Нетно състояние: 6,1 млрд. долара

Компанията на Харт Reynolds Group holdings произвежда опаковъчни материали. През 2014 г. Греъм Харт продаде дъщерната фирма SIG на Onex Group, собственост на канадския милиардер Джералд Шварц, за 4,7 млрд. долара. Харт отпаднал от училище, когато бил на 16 години, и през живота си е работел и като шофьор на камион.

Най-богатият човек в Южна Африка: Ники Опенхаймер

Нетно състояние: 6,5 млрд. долара

Опенхаймер наследил семейната част от компанията за диаманти De Beers. Напуснал фирмата през 2012 г., продавайки 40-процентовия си дял на минния конгломерат Anglo American за 5,1 млрд. долара.

Най-богатите хора в Швейцария: Джанлуиджи и Рафаела Апонте

Нетно състояние: 8,2 млрд. долара

През 1970 г. Джанлуиджи Апонте и съпругата му Рафаела основали Mediterranean Shipping (днес MSC), която е втората по големина в света компания за превоз на контейнери. Апонте държи и компанията за круизи MSC Cruise заедно с жена си, която проектира интериорния дизайн на корабите.

Най-богатият човек в Дания: Килд Кърк Кристиансен

Нетно състояние: 12,8 млрд. долара

Като внук на създателя на Lego Кристиансен ръководеше компанията в продължение на 25 години преди да се оттегли през 2004 година. В момента той притежава 75% от производителя на най-популярния конструктор в света. Килд Кърк Кристиансен държи и 30% дял в компанията Merlin Entertainments, която стана публична в края на 2013 г. и оперира атракциони като восъчните музеи на Мадам Тюсо.

Най-богатият човек в Кипър: Джон Фредриксън

Нетно състояние: 8 млрд. долара

Магнатът притежава най-големия флот от пертолни танкери в света, който доведе до ръст на акциите в компанията му Frontline Ltd. През миналата година той продаде по-голямата част от дела си в доставчика на вторичен втечнен газ Golar за колосалните 1,8 млрд. долара. Джон Фредриксън планира сливане между компаниите Golden Ocean и Knightsbridge.

Най-богатият човек в Австрия: Дитрих Матешиц

Нетно състояние: 10,7 млрд. долара

Матешиц е създателят на енергийната напитка Red Bull. Компанията е открита през 1987 г., а днес оперира в 166 държави в света. Той държи дялов и в два футболни отбора, състезателен тим във „Формула 1” и луксозен курорт във Фиджи. Той има и колекция от исторически самолети и собствена подводница.

Най-богатият човек в Южна Корея: Лий Кун-хи

Нетно състояние: 9,1 млрд. долара

Лий Кун-хи е председател на компанията Samsung, съставляваща около една четвърт от икономиката на Южна Корея, която възлиза на 1,4 трилиона долара според Forbes. След като бе приет в болница заради сърдечен удар през 2014 г., Лий започна да планира наследяването на компанията от сина му Джей И. Лий.

Най-богатият човек в Малайзия: Робърт Куок

Нетно състояние: 8,6 млрд. долара

Куок е натрупал богатството си от корабоплаване, палмово масло, захарна тръстика и имоти в Хонконг, Сингапур и Малайзия. Той има дял и в Wilmar – най-голямата вписана компания за палмово масло в света.

Най-богатият човек в Холандия: Шарлен де Карвальо-Хaйнекен

Нетно състояние: 12,6 млрд. долара

Хайнекен пое управлението на компанията за бира Heineken, когато баща ѝ Хенри Хайнекен почина и остави богатството ѝ. С 25% контролиращ дял в компанията тя остава относително извън светлината на прожекторите.

Най-богатият човек в Австралия: Джина Райнхарт

Нетно състояние: 8,3 млрд. долара

Райнхарт е придобила богатството си чрез наследството на баща си от минни активи. Тя е изпълнителен председател на Hancock Prospecting, а през март 2014 г. тя финализира сделка за 7,2 млрд. долара за разработването на една от най-големите мини за добив на желязна руда в света – Roy Hill според информация на Forbes.

Най-богатият човек в Колумбия: Луис Карлос Сармиенто

Нетно състояние: 8,5 млрд. долара

Сармиенто започнал в строителната индустрия, а по-късно разширил империята си към финансовите услуги. Компанията му Grupo Aval, която той все още ръководи на 82-годишна възраст, днес контролира една трета от банковата сфера в Колумбия.

Най-богатият човек в Тайланд: Данин Чераванонт

Нетно състояние: 16,8 млрд. долара

Чераванонт ръководи Charoen Pokphand (CP) Group, който днес е един от най-големите производители на храна за животни и добитък в света. Богатството му е споделено с тримата му братя и други роднини.

Най-богатите хора във Филипините: Хенри Си и семейството му

Нетно състояние: 11,9 млрд. долара

Си работел в малкия магазин на семейството му преди да открие първия си бизнес, който бил магазин за обувки. След сливането с оператора на търговски центрове SM Prime Holdings стойността на неговите публично търгувани конгломерати SM Investments и SM Prime Holdings се увеличи със съответно 17 % и 20% през миналата година.

Най-богатите хора във Великобритания: братята Хиндуджа

Нетно състояние: 14,3 млрд. долара

Братята от фамилията Хиндуджа управляват Hinduja Group – мултинационален конгломерат, който работи във всякакви сфери – от банкиране и транспорт до технологии и медии. Първоначално открита от баща им, групата днес се председателства съвместно от братята Сричанд и Гопичанд.