Гърция заяви в понеделник, че деца на възраст 12-15 години могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с препаратите на Pfizer и Moderna. По този начин властите в страната удължиха ваксинациите на непълнолетни, започнали този месец, докато заболеваемостта продължава да нараства, предаде "Ройтерс".

Ръководителят на гръцката комисия по ваксинация Мария Теодориду каза, че включването на все по-млади хора в програмата ще помогне за защитата на уязвимите младежи и роднини и ще подготви пътя за завръщане в училище през септември.

Около 46,8% от населението е напълно ваксинирано, според Мариос Темистокъл, отговарящ за ваксинациите.

И Гърция на протест срещу задължителна ваксинация

И Гърция на протест срещу задължителна ваксинация

Несъгласните поискаха и оставката на премиера Мицотакис

В опит да привлече повече хора да се ваксинират, правителството предложи стимули, включително пари в брой и безплатни мобилни данни за младежите, за да се опита да постигне целта от 70% ваксинирани до есента.

След като планира да предложи предимства за достъп на тези, които са ваксинирани срещу COVID-19, гръцкото правителство в същото време обяви, че ще позволи на неваксинирани, да се смесват с тях в магазините за търговия на дребно и търговските обекти.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стелиос Пецас обясни, че здравните мерки няма да доведе до разпространението на коронавирус в магазините.

Неваксинираните обаче ще бъдат ограничени от закрити места като кина и ресторанти, тъй като вирусът се разпространява отново и по-бързо с появата на заразния вариант Делта.

Гръцкият парламент по-рано одобри задължителната ваксинация за работещите в здравната сфера и за някои социални работници. Мярката обхваща медиците и всички други служители в здравния сектор, както работещите в домове за възрастни хора и за лица със специални нужди. Всички неваксинирани ще бъдат изпращани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им. На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 хиляди до 50 хиляди евро. При повторно нарушение глобата е от 20 хиляди до 200 хиляди евро.

Гърция регистрира 2070 нови инфекции с COVID-19 и пет смъртни случая към  понеделник. Общо 477 975 са заразените и 12 903 починалите.

Гърция мисли за ограничения за неваксинирани, но няма да ги спира от магазини на дребно

Гърция мисли за ограничения за неваксинирани, но няма да ги спира от магазини на дребно

Стелиос Пецас предупреди, че ще са ограничени в пътувания и забавления на закрито