Трите електроразпределителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про са спестили 818 млн. лв., които обаче са били признати от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране като разходи.

Тези спестени средства са се трансформирали в по-високи административни разходи, по-големи разходи за външни и консултантски услуги, които са изтичали към компаниите майки, без да увеличават печалбите на компаниите и по този начин да бъдат внасяни повече пари под формата на данъци в държавата.

Това са само част от констатациите на ДКЕВР от проведения одит за периода 2008 - 2012 г., който енергийният регулатор извърши от началото на годината досега. Одитите са намерили общо над 2700 нарушения свързани със счетоводни манипулации, некачествено електроподаване и заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Ето защо от ДКЕВР съобщиха, че ще сезират ДАНС, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и лично министър-председателя за тежките нарушенията извършени от енергийните дружества.

От думите на председателя на енергийния регулатор Боян Боев стана ясно, че дружествата са спестили основно от това, че са декларирали че технологичните загуби от разпределение на електроразпределителните дружества са по-големи от реално установените.

Много от нарушенията на дружествата са свързани с дейността им по монтиране и експлоатиране на електромерите. При ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушение от 1283 проверки или има нарушения при 85% от случаите. При ЕВН са направени 349 нарушения при 553 проверки или при 63% от случаите. При Енерго-про нарушения има при 57% от извършените проверки свързани с експлоатацията на електромерите.

В друга група нарушения попадат случаите на подаване на твърде ниско или твърде високо напрежение към потребителите, което е довело до разваляне на електроуреди.

Сега ДКЕВР предстои да изготви наказателни постановления по всички над 2700 нарушения, които да бъдат изпратени на електроразпределителните дружества и те от своя страна да отговорят в тридневен срок на всяко едно от тях. Минималната глоба за едно нарушение е 20 хил. лв. а максималната 1 млн. лв., каза Боян Боев. По този начин минималната сума, която ДКЕВР може да наложи на електроразпределителните дружества като глоби, е 50 млн. лв., а максималната приблизително 3 млрд. лв.

Боян Боев и членовете на ДКЕВР не се ангажираха дали тези нарушения са достатъчно за да започне процедура за отнемане лицензите на трите електроразпределителни дружества.

Припомняме, че срещу търговските дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про - т.нар крайни снабдители, които са отделни от мрежовите компании, започна процедура за отнемане на лицензите още през март.

По отношение на предстоящия вот на недоверие в парламента на тема енергетика членът на ДКЕВР Еленко Божков заяви, че регулаторът не може да вземе страна. Няма как някой като си мерят перчемите ние да отиваме с линийка и да им ги мерим...перчемите, допълни Божков. От ДКЕВР не коментираха и действията на президента във връзка със срещите му с представители на ЕВН във Австрия.