Очаква се планираната зона за свободна търговия между Европа и САЩ да направи хората по-богати и да създаде много нови работни места.

Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) би обхванало повече от половината икономическо производство на света и 800 милиона души, пише американската медия CNN.

Разговорите по споразумението започнаха през юни 2013 г. и ще бъдат подновени в понеделник.

Хората, които подкрепят партньорството, смятат, че сделката ще улесни търговията между двата най-големи икономически блока в света и ще създадат над милион работни места.

Въпреки това, близо 3,5 милиона европейски граждани са подписали петиция срещу споразумението и стотици хиляди излязоха на протест в Берлин в неделя, за да изкажат възраженията си. Ето защо хората го мразят:

1. Потайността

Противниците са ядосани от това, че преговорите се пазят в тайна. Черновата на сделката се държи в тайна, което само по себе си не е необичайно за големи търговски споразумения. Хората се опасяват, че на някои големи компании им се дават повече подробности и затова имат шанс да оформят сделката според нуждите си.

WikiLeaks дори предложи награда от 100 000 евро за документите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

2. Повече власт за бизнеса

Европейските синдикати твърдят, че споразумението ще даде твърде много власт и мощ на големи американски корпорации.

TTIP може да ги улесни да съдят правителствата за закони, за които претендират, че ощетяват бизнеса им. Критиците смятат, че това може да отприщи вълна от нападения над защитите на околната среда и общественото здраве, както и да позволи на корпорациите да заобикалят традиционните съдебни системи.

Европа твърди, че не иска споразумението да включва тези правомощия и настоява за реформа на съществуващата международна съдебна система, но на този етап не е ясно дали САЩ ще направи компромис по тази точка.

3. Публичен сектор

Европейците обичат публичните услуги като здравеопазване, образование и транспорт. Те са притеснени, че отварянето на тези сектори към американските компании може да доведе до по-голяма приватизация.

Европейската комисия заявява, че тези сектори няма да бъдат включени в сделката, но според изтекла информация от преговорите САЩ силно настояват за достъп.

4. Здраве и сигурност

Сделката цели да премахне пречките пред търговията, а регламентите и от двете страни на Атлантическия океан да станат по-съвместими. Много хора в Европа обаче се опасяват, че това може да доведе до смекчаване на съществуващите нормативни изисквания върху безопасността на храните и опазването на околната среда, които често са доста по-строги от американските.

Активисти са на мнение, че TTIP може да разводни стриктните правила на Европа по отношение на генетично модифицираните храни и пестицидите и да отмени забраните за някои химикали в козметиката.

5. Работните места могат да се преместят

Синдикатите смятат, че споразумението може да доведе до загуба на работа в Европа, защото компаниите могат да бъдат изкушени да преместят дейността си в САЩ заради по-спокойното трудово законодателство. Повишената конкуренция може да доведе и до загуба на работни места в някои сектори.

Европейските представители твърдят, че повече търговия означава повече работни места, дори и някои да бъдат преместени от един отрасъл в друг.