В уебсайта за набиране на средства Indiegogo се появи нова кампания с мисия да „насърчи всеки да промени света", пише Bloomberg. „Фонд за измъкване на Гърция" ("Greek Bailout Fund") си поставя за цел да събере 1.6 милиарда евро - нещо, което кредиторите на южната ни съседка очевидно не могат да направят.

За разлика от настоящия пакет за измъкване на Гърция от фалит, тук няма изисквания за строги ограничения.

Над 35 000 души са се включили в дарението, като са събрали над 569,826 евро. Вчера сумата беше около 100 000 евро, а онзи ден - едва 4,297 евро.

Изглежда нещата се развиват бързо, макар че трябва да се има предвид, че със сегашния темп набирането на толкова голяма сума ще отнеме известно време. Ако кампанията не постигне амбициозната си цел да събере 1.6 милиарда евро, дарителите би трябвало да си получат парите обратно.

Ако обаче инициативата успее, създателят на кампанията, описал се като 29-годишен човек, живеещ в Лондон, заявява, че „всички средства ще отидат за гръцкия народ". В страницата на Indiegogo се посочва още, че 1.6 милиарда евро може да изглеждат много пари, но всъщност се равнява на едва 3 евро от всеки европейски гражданин.

А за 3 евро се очаква да получите пощенска картичка от министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас.

Засега изглежда 33 души са дарили по 160 евро, 260 са дали по 25 евро, 460 души са дарили по 10 евро, 330 са дали по 6 евро и почти 1000 души са дарили по 3 евро. Това прави около 1000 картички, които Ципрас би трябвало да изпрати.