Прекалено рано е да се правят прогнози за увеличение на тока от догодина. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, помолен за коментар на прогнозите за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за увеличение на цената на тока най-малко с 3 % догодина, предаде aгенция Фокус.

Министърът посочи, че доколкото е запознат става въпрос за компенсиране на по-големи разходи за зелени енергии. Тези разходи най-вероятно са от стария период, защото след намаляването на цените за зелени енергии от 1 юли и от 1 септември почти няма нови договори, които да са присъединени към мрежата. Цената за достъп, която е била определена компенсира част от разходите.
„Прекалено е рано да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли. Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап”, каза министър Делян Добрев.

Запитан кой носи отговорност за това, че 89 мегаватчаса от присъединените към 1 юли са минали през лицензии, а останалите по-малки мощности до 700 мегавата са минали само със санкцията на ЕРП-ата, министърът каза, че законът е такъв от 2008 г.

Тогава е заложено, че ЕРП-ата нямат право да отказват на всеки инвеститор в сектора, определени са преференциални цени, които са много над инвестиционните разходи, създадена е среда за инвеститори от целия свят.

Тези проекти са били ограничени в максимална степен и са се случили едва 5-10 % от всички договори. Ако законът не е бил направен през 2008 г., така че да стимулира развитието на зелената енергия в първите години, а беше направен 2015 г. – сега цената и на фотоволтаиците и на вятъра е много близка до пазарната цена конвенциаоналните енергии.

В момента цялата система – и ЕРП-ата и НЕК страдат от грешно направени прогнози и според министъра ако има грешки в прогнозите регулаторът трябва да вземе мерки за това какво ще се предприеме.

На въпрос дали България ще вземе позиция, във връзка с евентуално изграждане на ТЕЦ и АЕЦ на българо-турската граница, министър Делян Добрев каза, че на този етап не може да коментира този въпрос. Първо трябва да се видят официалните документи, които трябва да пристигнат във Министерство на външните работи. На този момент няма такива документи.