Европейските акции бележат солидно повишение в началото на "Страстната седмица" преди католическия Великден, подкрепени от добрия петъчен ръст на американския технологичен сектор и от днешното силно възходящо движение на азиатските фондови борси с оглед на надежди за нови стимулиращи мерки, които да подкрепят китайския икономически растеж.

По-рано днес китайският фондов индекс Shanghai Composite скочи с 2,62% до 7-годишен връх, а индексът Hang Seng - с 1,51%. Пекин разкри детайли относно така наречения план за изграждане на "Нов път на коприната", целящ да повиши търговските и икономически отношение с Европа и Африка, коментира bnr.bg

Коментари през уикенда на президента на Китайската централна банка пък подсилиха очакванията за по-нататъшна стимулираща парична и лихвена политика, която да подкрепи настоящия относително слаб икономически растеж в страната.

По обед общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,86% към ниво от 399 пункта, подкрепен допълнително от по-силно от очакваното проучване на Европейската комисия за икономическото, бизнес и потребителско доверие в еврозоната през март. По този начин индексът опитва стабилизация малко под многогодишния връх от 20-и март около 404,4 пункта - най-високо негово ниво от 2007-а и точно под неговия исторически пик от 405,5 пункта.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 1,39%, връщайки обратно над важното психологическо ниво от 12 000 пункта, като инвеститорите на Стария континент сякаш отново насочват своето внимание към неговия рекорден връх от 16-и март около 12 219 пункта.

Френският индекс CAC40 се повишава с 0,91%, докато британският индекс FTSE100 - с 0,44%.

Подновеният риск-апетит на европейските инвеститори е факт, след като в края на миналата седмица шефът на ЕЦБ Марио Драги подчерта за пореден път ангажимента на банката да продължи да провежда настоящата агресивна програма за "количествени облекчения" поне до септември 2016 година, или докато не е уверена, че инфлацията в региона ще успее да се повиши обратно към целевото ниво от малко под 2%.

Солиден ръст бележат акциите на европейските технологични компании в резултат на новината от края на миналата седмица, че американския гигант Intel Corp. е в напреднали преговори за покупка на неговия партньор в областта на производството на компютърни чипове Altera Corp. Петъчната информация за тази сделка спомогна за ръст на акциите на Intel с повече от 6% и това допринася за днешно повишение на общия европейски технологичен индекс с около 1,6%.

Днешното добро възходящо движение на европейските борси е факт, въпреки оставащите в сила опасения около намиране на решение на "гръцката драма", след като преговорите през уикенда между властите в Атина и техните международни кредитори не доведоха до резултат и се очаква да продължат и през настоящата седмица. Това доведе до понижение на акциите, търгувани на борсата в Атина, като индексът Athex Composite се понижава с 0,93%.

Страховете относно бъдещето на Гърция оказват натиск и върху дълговия пазар в страната като доходността на 2-годишните гръцки облигации се повишават с 0,43% към ниво около 20,3%, докато лихвата на 10-годишните книжа скочи около 10,87%.