Димитър Радев е първият номиниран за управител на Българската народната банка, предаде БГНЕС.

Радев пристигна днес в сградата на Народното събрание, за да проведе срещи с отделните парламентарни групи.

"Търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител", обяви председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. "Срещата с Димитър Радев беше чисто информационно-опознавателна с първия номиниран за управител на БНБ", каза тя, като не стана ясно дали Радев е номинация на ГЕРБ.

Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, посочи тя. Според Стоянова постигането на консенсус за фигурата на управителя на БНБ би дало знак, че политиците подкрепят промяна в БНБ и подкрепят стабилизирането на Централната банка. Ако се постигне съгласие за кандидатурата на Радев е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ, призна тя.

Димитър Радев проведе среща с Реформаторския блок, като вече се е виждал с Патриотичния фронт. Предстоят му срещи с АБВ и ГЕРБ по-късно днес.

"Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза", каза след срещата с РБ депутатът Димитър Делчев. На въпрос дали РБ ще има своя собствена кандидатура или ще подкрепи тази на Димитър Радев Делчев отвърна, че все още е рано да се каже.

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.