Неравенството в достъпа до работа, кариерното развитие и възнагражденията все още е реалност за жените в по цял свят и това не изключва Европа. Дали ще става въпрос за позициите, които заемат в компаниите или за по-ниски възнаграждения, по един или друг начин тези проблеми висят и все още са на дневен ред.

Има обаче съществени разлики в различните държави - някои предлагат по-добри възможности за кариера на жените от други? Ще се фокусираме върху това каква е ситуацията в отделните страни в Европа.

Според изследване, публикувано на Международния ден на жената от Claims.co.uk въз основа на данни от Световния икономически форум (WEF), скандинавските нации, особено Исландия, са сред местата, на които силно се насърчава кариерното израстване на жените.

Проучването, цитирано от Euronews, използва индекс, за да определи коя е най-прогресивната страна по отношение на заетостта на жените, измерващ фактори като доходите на нежната половина от света, участието на жените като служители в парламента и възможности за кариерно развитие.

И така, изследването показва, че Исландия е на първото място с впечатляващ резултат от 86,49 от 100 точки. Финландия се нарежда на второ място (81,72), следвана плътно от Норвегия (68,97).

Нашата страна е събрала 36,63 и се нарежда точно след Грузия (38.03) и преди Черна Гора (35,16). За нас остават съседите ни Румъния (27.09) и Гърция (22,03). Турция е на последно място, сред включените страни в изследването (17,55).

7 модела на поведение на успешните хора

7 модела на поведение на успешните хора

Те планират, определят приоритети и целите си

Преди нас се нареждат доста западноевропейски страни като Германия (51,06), Франция (49,81), Испания (48,26), Австрия (52).

Защо скандинавските страни са на първите места?

Исландия отбеляза висока оценка, като нейното население от 190 000 жени печели средно 40 500 евро годишно, което е два пъти повече от Гърция.

Парламентът на Исландия се състои от 47,6% жени и страната е имала жена министър-председател за над 25 от последните 50 години. Тук е и домът на първата в света демократично избрана жена президент - Вигдис Финбогадотир.

Албания пък е на второ място по отношение на равенството в заплащането и се нарежда на трето място по отношение на напредъка на жените към ръководни позиции в Европа. В цялостното представяне Албания е пета в класацията, въпреки по-ниския среден доход от 10 100 евро за жените. Представителството на жените в парламента е повече от една трета, а почти половината заемат министерски позиции.

Парламентът на Финландия също е съставен от над 45% жени. Средният годишен доход е около 36 500 евро за жените.

Средната заплата за жените в Норвегия, която е на трето място класацията, е 49 500 евро годишно. Страната също така отбеляза висок резултат (5,69 от 7) по показателя за напредъка на жените за ръководни позиции.

Жените - неочаквана жертва на AI революцията

Жените - неочаквана жертва на AI революцията

Близо 80% от дамите са ангажирани в професии, силно податливи на автоматизация

Освен това около три четвърти от жените са активни на пазара на труда, заради достъпните грижи за деца, които предоставя страната и защото защитава трудовите права на майките.

В топ 10 е и Швеция (на четвърто място), като предлага средна заплата от 42 300 евро за жени на фона на високо равенство в заплащането в страната. Страната има висок процент жени политици в парламента си, като повече от 40% от тези жени заемат министерски позиции. Жените в страната имат имат висок резултат за равенство в заплащането.

Швеция пък има строги мерки срещу тормоза над жените и страната държи най-високия процент в света на самоопределящите се феминистки - 46%.

В Европа Meta плаща на жените по-ниски заплати от тези на мъжете и иска да наеме повече дами до 2024 г.

В Европа Meta плаща на жените по-ниски заплати от тези на мъжете и иска да наеме повече дами до 2024 г.

През 2022 г. жените, работещи в компанията в Ирландия, са получавали средно с 15,7% по-ниско заплащане от мъжете

Швейцария, Литва, Ирландия, Дания и Белгия допълват топ 10 на страните с най-голям брой жени в работната сила.

Освен Турция, най-негостоприемните страни за кариерно развитие на жените според данните са Азербайджан, Унгария, Полша, Украйна и Гърция.