Заплатите на дамската част от работната сила на компанията Meta са по-ниски от тези на останалите служители. Това е факт, независимо дали работят на час или на твърда заплата, според последните налични доклади на Meta за неравенството в заплащането в Обединеното кралство и Ирландия. Компанията изплаща на жените и по-малки бонуси, пише Business Insdier.

Повечето служители на компанията са в САЩ, като там не се изисква оповестяване на разликата в заплащането от компаниите, но Meta има около 3000 служители в Ирландия и около 5 000 в Обединеното кралство, съставляващи приблизително 10% от текущата глобална работна сила.

Meta ще прави още съкращения, след като освободи 11 000 служители

Meta ще прави още съкращения, след като освободи 11 000 служители

Междувременно компанията продължава да инвестира сериозно в разработването на метавселената

Докладът за разликата в заплащането на Meta в Ирландия е през декември като част от нов закон в страната, който влезе в сила миналата година. През 2022 г. жените, работещи в компанията в Ирландия, са получавали средно с 15,7% по-ниско заплащане от мъжете в компанията. Разликата в бонусите в страната е още по-голяма, като средният бонус за жените е с 43,3% по-нисък от този за мъжете.

В Обединеното кралство, където компанията оперира извън Лондон, разликата в заплащането между половете е по-малка, според доклад от миналата година с подробни данни за заплащането от 2021 г. Разликата 2,1%м, но при бонусите е по-голяма. Средният бонус за жените е с 34,8% по-малък от бонусите, изплащани на мъжете.

Разликата в заплащането в Meta в Обединеното кралство всъщност е по-лошо, отколкото беше, когато за първи път започна да отчита цифри през 2018 г. По това време жените получаваха средно 0,9% по-малко от мъжете, въпреки че бонусът им беше с 40% по-малък. Основната годишна заплата в Meta започват от около 150 000 долара.

От известно време насам компанията твърди, че има основната работна сила да е от жени и хора от "недостатъчно представени групи". Преди две години планираше да постигне тази цел до 2023 г. Но изглежда целта е отложена до 2024 г. Към миналата година жените съставляват 37% от работната сила, което е само 1% повече от 2018 г.

Според Meta проблемът с неравенството в заплащането идва от фактът, че има по-малко жени в технологичните длъжности.

Meta се готви за нова вълна от големи съкращения

Meta се готви за нова вълна от големи съкращения

Бюджетите на различни екипи в компанията все още не са финализирани