На открито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди производството по отнемане на лицензите на трите дружества доставчици на ток - "ЕВН България Електроснабдяване", "Енерго Про продажби" и "ЧЕЗ Електро България".

Дотук се стигна след жалба на Националната електрическа компания, която се оплака, че трите дружества са си прихванали 318 млн. лв. като компенсации за изкупена от тях зелена енергия по преференциални цени. Дружествата са задължени да изкупуват тази енергия. В края на миналата година съдът отмени като незаконна методика на ДКЕВР за регулиране на тези отношения и ЕРП-тата прибягнаха до стария ред, по който са действали преди спорната методика да влезе в сила.

Решението на регулатора да открие трите процедури беше взето на 19 март. Комисията смята, че компаниите нарушават лицензите си за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия". Тя им даде седмичен срок да преустановят нарушенията, каквито компаниите оспорват да са допуснали.

Междувременно Европейската комисия изрази загриженост от откритата от ДКЕВР процедура.