България остава най-бедна в клуба на богатите, но прогнозите не са песимистични, заяви изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцум при представяне на анализа на УниКредит за богатството на домакинствата в страните от Централна и Източна Европа, в това и число и в България, съобщи Дир.бг

Финансовото богатство на българина е нараснало с 12% през 2010 г. и този ръст е един от най-значителните в региона. Банковите депозити, заедно с активите в пенсионните фондове, имат основна роля за този ръст.

Финансовото богатство обаче се концентрира в малка група домакинства - по-малко от 5% от домакинствата държат две трети от депозитите, сочи докладът на УниКредит. Икономистите обясняват тази концентрация с тенденция, оформила се в последните месеци, според която домакинствата с по-големи депозити са продължили да увеличават размера им, докато тези с по-малко спестявания са ги изтеглили. Според данни на БНБ, в края на 2010 г. 68% от всички спестявания са държани в само 4,8% от общия брой банкови сметки на граждани, отбелязва икономистите на банката.

Според анализаторите на банката една от възможните причини по-малко заможните домакинства да посегнат на спестявянията си е, че те чувстват по-силно ефектите на нарастващата инфлация - индексът на потребителските цени нарасна с 5,6% на годишна база през март.

Българинът предпочита да спестява вместо да харчи, след като премина бумът в сектора имоти и строителство, коментира Левон Хампарцумян. Причината  е, че са на практика безрисков финансов инструмент, който благодарение на конкуренцията между банките предлага все по-привлекателни нива на доходност, сочи анализът на УниКредит. Данните на банката показват още, че депозитите в лева растат по-бързо спрямо другите валути.


От страна на задлъжнялостта на домакинствата, 2010 г. ще бъде запомнена като единствената година в последното десетилетие с отчетен спад, макар и минимален - 1%, след като през 2009 г. този показател остана почти без промяна. Така, след години на бързо натрупване на задължения и коефициент на задлъжнялост (съотношението на финансовата задлъжнялост към финансовите активи на домакинствата), приближаващ 70% през 2008 г., тенденцията се преобърна през следващите две години, като съотношението се понижи до 55%.

Домакинствата вероятно ще останат предпазливи в своите финансови решения и потребителско поведение, предвиждат икономистите на Уникредит.

Прогнозите на банката за следващите две години са за ръст на колективните инвестиционни схеми, свързани с по-развити пазара в чужбина.  Делът на потребителските кредити ще спадне наполовина -  от 72.4% през 2001 г. до 37.6% през 2012 г. Това ще е за сметка на нарастване на ипотечното кредитиране, което ще заеме основен дял (48.8% през 2012 г.) по отношение на финансовите задължения.