Докато потребителите се радват на все повече услуги от интернет гиганта, чрез доброволно предоставените им лични данни той навлиза безпрепятствено в ключови икономически сектори и застрашава конкуренцията в тях.

Със сигурност сте чували неведнъж понятието дигитализация в контекст на различни сектори на икономиката - автомобилното производство, застрахователното дело, банковия сектор. Всички те публично разсъждават върху възможностите, които предоставят новите технологии.

Зад повечето от тях стои концерна Google, който с всяка изминала година създава нови и нови улеснения на потребителите. Въпросът е обаче каква е реалната цена, която те плащат за тях? Шефът на най-голямата медийна империя в Европа Axel Springer Матиас Дьопфнер написа преди време много остро писмо до ръководството на интернет гиганта именно, за да привлече публичното внимание върху рисковете от концентрацията на всички предоставяни от интернет удобство в една компания. Той сигнализира за едно: конкуренцията е застрашена както на икономическо, така и на политическо ниво.

Почти няма сектор от икономиката, който да не се притеснява от нарастващата сила на концерна. Въпреки че повечето идеи на компанията звучат атрактивни и полезни, не трябва да се забравят и фактите - със своята търсачка Google държи и контролира голяма част от световния интернет трафик и сам определя кое е важно и кое не за потребителите.

„Ние знаем къде си. Ние знаем къде беше. Ние знаем повече или по-малко върху какво мислиш", каза преди време Ерик Шмитд, шефът на Google. За подобна власт шефовете на тайните служби от миналото само могат да мечтаят. Данните, които компанията събира чрез своята търсачка и операционна система за телефони Android й носят милиарди долари.

Така, ако една компания не попадне в избора на търсачката Google, шансовете й срещу конкуренцията намаляват. Разбира се, за да се случи това трябва да бъде платено за някакъв вид реклама. Какво става обаче, ако самият Google реши да навлезе в даден бранш? Тогава възможностите за конкурентите му още повече намаляват.

„Ние знаем къде си. Ние знаем къде беше. Ние знаем повече или по-малко върху какво мислиш", каза преди време Ерик Шмитд, шеф на Google

Google като банкер

Така например германските банки, които развиха добре своя бизнес с частни клиенти, започнаха повече да внимават. Отделът за анализи на най-голямата германска банка - Deutsche Bank, създаде преди година видео, в което описва интернет концерна като невидима тъмна сила, която чука на портите на банкирането. Видеото разказва за „дигиталните екосистеми", които създават Google, Facebook и други и които представляват заплаха за банковия сектор.

Предсказанието започна да се случва, след като и двете компании създадоха свои собствени услуги за разплащане. Facebook дори реши да създаде собствени електронни пари и получи затова лиценз от ЕС. Google от своя страна създаде Wallet, услуга, която позволява плащане с мобилен телефон. По този начин компанията има достъп до десетки милиони клиенти и техните банкови данни.

Но представете си какво би станало с финансовия сектор, ако в един момент компанията гигант реши да си направи собствена дебитна/кредитна карта или възможност за отваряне на сметка в евентуална Google банка.

Според проучване от миналата година 57 процента от хората във финансовия свят на Германия определят интернет развитието като заплаха. Още по-ясна е тази тенденция при ръководителите на банки - четири от пет запитани мисли така.

Google като застраховател

Но не само банкерите имат поводи за притеснения. Много от застрахователите разбират, че времената, когато сключваха застраховки със своите клиенти по домовете, са безвъзвратно отминали. Според последни данни от 2012 година 14 процента от застраховките, направени в Германия, са сключени онлайн. Оттогава този дял със сигурност е скочил още. „Толкова бързо преразпределение на пазарен дял никога бяхме виждали", обяснява пред Die Welt Клаус-Юрген Хайтман, шефъ на един от големите германски застрахователи - HUK-Coburg.

По данни на изданието Google планира навлизане именно на германския застрахователен пазар. Дали обаче ще създаде сайт за сключване на застраховки или изцяло собствен брокер още не е ясно. С навлизането на Google се променя конкурентната среда, защото за разлика от досегашните конкуренти гигантът държи всички нужни канали за достигане на клиентите, се казва в официално съобщение на един от най-големите застрахователи в Германия - Munich Re.

Според световно проучване една трета от клиентите са готови да сключват полиците си онлайн. Кой би спечелил от това най-много? Разбира се, Google. Особено когато потенциални клиенти, използващи търсачката за собствените си притеснения - заболявания, кражба и т.н. бъдат внимателно проучени от компанията и им бъде предложен най-добрия продукт, докато си четат пощана в Gmail например.

Google в автомобила

Компанията предлага все повече решения за вграждане при производството и с това се превръща в естествен партньор на пътя. „Автомобилните производители не могат да пренебрегнат Google", казва експертът Роджър Ланктот. И затова се кооперират с компанията.

Така например Audi сключиха заедно с General Motors, Honda и Hyundai и производителя на графични процесори Nvidia алианс, чиято цел е внедряване на Google в автомобила. „Към този момент 80 процента от всички смартфони са със система Android. Належащо е технологиите в автомобила да бъдат свързани с нея", коментират от Audi.

Надали обаче Google ще се задоволи само с тези три индустрии. От компанията подготвят още редица проекти, с които да навлязат в целия живот на своите потребители. Това обаче превръща добрите планове за улесняване на клиентите в заплаха за обществото.